Torvalds: Vihdoin askel kohti kriittisen infrastruktuurin haavoittuvaisuuden huomioimista

Euroopan kriittisiin infrastruktuureihin kohdistuneet viimeaikaiset sabotaasit ovat kiistatta osoittaneet EU:n haavoittuvuuden ulkomaisille uhille.

Euroopan parlamentti hyväksyi tiistaina lopullisen neuvottelutuloksen uudesta kriittisten yksiköiden häiriönsietokykyä koskevasta direktiivistä, jolla pyritään parantamaan EU:n keskeisten palvelujen, kuten energian, liikenneverkkojen ja juomavesihuollon, sietokykyä. Nils Torvalds (RKP/Renew) toimi teollisuuskomitean lausunnon pääneuvottelijana.

– EU:n tasolla ja monissa jäsenvaltioissa ei ole ollut halua priorisoida kysymystä siitä, mitä tapahtuu, jos esimerkiksi rajat ylittävää energiainfrastruktuuria sabotoidaan. Useimmissa jäsenvaltioissa suuntaus on ollut pikemminkin varautumisen vähentämiseen kuin sen lisäämiseen päin. Tämä tunne oli edelleen vahvasti läsnä, kun aloitimme neuvottelut uudesta direktiivistä puolitoista vuotta sitten. Nordstreamin tapahtumien ja Euroopan turvallisuuspolitiikan uuden kehityksen jälkeen sävy on muuttunut, Torvalds sanoo.

– Tämän direktiivin ansiosta meillä on vihdoin sama sääntökirja toimintaedellytysten parantamiseksi tulevissa kriiseissä, mikä ei ole vain turvallisuuspoliittinen kysymys vaan myös kysymys toimivista sisämarkkinoista. Sijoittajille on erittäin tärkeää voida luottaa siihen, että kaikissa jäsenvaltioissa on olemassa selkeät säännöt varasuunnitelmalle siltä varalta, että vesihuolto, junayhteydet tai sähköverkko lakkaavat yllättäen toimimasta syystä tai toisesta, Torvalds muistuttaa.

Direktiivissä säädetään toimenpiteistä, joilla varmistetaan sekä kriittisten yksiköiden että jäsenvaltioiden ennaltaehkäisy, valmius ja reagointi hätätilanteissa sekä niitä ennen että niiden jälkeen. Nyt parlamentin hyväksyttyä direktiivin, sen odotetaan tulevan lopullisesti voimaan joulukuussa.

 

Torvalds: Kiina COP27:n oikea jarruttelija

YK:n ilmastokokous Egyptin Sharm el-Sheikhissä ylitti reilusti alkuperäisen aikataulun ja päättyi vasta sunnuntaina. Neuvotteluja leimasivat vaikeat keskustelut tappio- ja vahinkorahastosta, ja EU:n epäröinti rahaston perustamisessa on saanut kritiikkiä. Nils Torvalds (RKP/Renew), joka osallistui huippukokoukseen osana Euroopan parlamentin delegaatiota, arvostelee jyrkästi Kiinan roolia neuvottelujen mutkistajana.

Lue edellinen artikkeli

Pohjanmaan RKP nimesi ehdokkaita eduskuntavaaleihin

Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen Pohjanmaan piirin hallitus nimesi kokouksessaan keskiviikkoiltana ehdokkaita vuoden 2023 eduskuntavaaleihin. Nimitysvaliokunnan puheenjohtaja Sven Jerkku on erittäin tyytyväinen tähänastisiin ehdokasasetteluihin.

Lue seuraava artikkeli