Wickström: Lähisairaaloiden palvelut pelastettu Porvoossa, Lohjalla ja Raaseporissa

RKP:n varapuheenjohtaja Henrik Wickström iloitsee siitä, että HUSin hallitus tänään on päättänyt luopua suunnitelmistaan muuttaa lähisairaaloiden palveluita ensi vuonna. Käytännössä omistajien, eli uusimaalaisten hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin, on keskusteltava HUSin budjettikehysten kasvattamisesta leikkauksien välttämiseksi.

– Olen iloinen siitä, että lähisairaaloiden palvelut nyt voidaan turvata, mutta samalla en oikein ymmärrä, miten palveluverkon leikkauksista voitiin edes spekuloida tässä vaiheessa. Toivon, että meille nyt suodaan työrauha. Positiivista on myös se, ettei tutkimusrahoitusta leikattu, Wickström sanoo.

Wickströmin mukaan Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue aloittaa lähiaikoina hyvinvointialueen palvelustrategian työstämisen. Tämän yhteydessä on mahdollista tarkastella sitä, mitkä palvelut tulee kuulumaan HUSin vastuualueelle ja mistä hyvinvointialueet tulee vastaamaan.

– Julkisuudessa viranhaltijat ovat selvästi ilmaisseet, että Raaseporin sairaalassa halutaan olevan mahdollisimman vähän toimintaa. Tämä on valitettavaa, mutta voi myös löytyä hyviä puolia siinä, että hyvinvointialue ottaisi isomman roolin. Vastuunsiirtoprosessin on silloin oltava hallittavissa, Wickström sanoo.

Wickström kuitenkin arvostelee Kokoomusta tämän prosessin jälkeen.

– Me Länsi- ja Itä-Uudeltamaalta olemme koko ajan ilmaisseet, että olemme valmiita tarkastelemaan HUSin budjettikehyksiä. Nyt ollaan onnistuttu aiheuttamaan täysin turhaa huolta henkilökunnan keskuudessa, mikä oli täysin perusteetonta eikä myöskään sote-uudistuksen tarkoitus. Kokoomus, joka johtaa HUSia, Helsingin kaupunkia ja kaikkia muita hyvinvointialueita paitsi Itä-Uuttamaata, ei saa tästä tyylipisteitä, Wickström sanoo.

– Olemme kaikki huolissamme taloudellisesta tilanteesta, mutta tilannetta ei helpota se, että prosessia hankaloitetaan. Jotta saisimme aikaan todellisia säästöjä, meidän on todella tarkasteltava palveluketjua hyvinvointialueiden ja HUSin välillä. Siellä ne isot rahat ovat, Wickström sanoo.

Lisätietoja:
Henrik Wickström, puh. 044 555 3885

Blomqvist-Valtonen ja Cederlöf: Leikkaukset HUSin palveluverkkoon perutaan

HUS-yhtymän hallitus käsitteli tänään virkajohdon esittämiä säästötoimenpiteitä, joiden tarkoituksena on saada HUSin vuoden 2023 talous tasapainoon. Ehdotus sisälsi useita erilaisia ​​toimenpiteitä, mukaan lukien päivystyksellisen ortopedian sulkemisen Porvoon ja Lohjan sairaaloissa. Ehdotukseen sisältyi myös Raaseporin sairaalan uudelleenorganisointi ja nuorisopsykiatrisen tutkimusosaston sulkeminen Helsingissä.

Lue edellinen artikkeli

Nylander: Sairaaloiden lakkauttamisella voi uhkailla vain kerran

Kun HUSin omistajat, eli neljä hyvinvointialuetta ja Helsingin kaupunki, viime perjantaina kokoontuivat neuvottelemaan omistajien maksuosuuksista HUSin alijäämän kattamiseksi, oli selvää, ettei yksikään omistaja ollut halukas hyväksymään ehdotusta palveluverkon rajuista siinä muodossa, Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtaja Mikaela Nylander sanoo.

Lue seuraava artikkeli