Nylander: Sairaaloiden lakkauttamisella voi uhkailla vain kerran

Kun HUSin omistajat, eli neljä hyvinvointialuetta ja Helsingin kaupunki, viime perjantaina kokoontuivat neuvottelemaan omistajien maksuosuuksista HUSin alijäämän kattamiseksi, oli selvää, ettei yksikään omistaja ollut halukas hyväksymään ehdotusta palveluverkon rajuista siinä muodossa, Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtaja Mikaela Nylander sanoo.

– HUSin virkamiesvalmistelu on käyttänyt kovinta kuviteltavissa olevaa asetta tehdessään dramaattisia ehdotuksia aluesairaaloidemme päivystyspalvelujen purkamisesta ja vaarantaessaan pitkällä aikavälillä koko sairaaloiden olemassaolon niiden nykyisessä muodossa. Tämä ase on niin järeä, että sitä voi käyttää vain kerran, Mikaela Nylander sanoo.

– Koko sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen ajatuksena oli turvata yhdenvertainen hoitoon pääsy. Tämä pätee tietysti myös Uudellamaalla, minkä vuoksi ei tule kysymykseen, että kaikki päivystystoiminta tulevaisuudessa keskitetään pääkaupunkiseudulle. Tämä olisi täysin vastoin uudistuksen tarkoitusta, Nylander sanoo.

– Olen omalta osaltani valmis esittämään Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen hallitukselle, että HUSin budjettikehyksiä säädetään. Omistajien kokous pidetään lokakuun lopussa ja silloin on aika hakea kompromissia yhdessä HUSin kanssa. Tämä on tärkeää, jotta saamme työrauhaa ja jotta voimme pitkäjänteisesti rakentaa terveydenhuoltojärjestelmää koko Uudellamaalla, Nylander sanoo.

Wickström: Lähisairaaloiden palvelut pelastettu Porvoossa, Lohjalla ja Raaseporissa

RKP:n varapuheenjohtaja Henrik Wickström iloitsee siitä, että HUSin hallitus tänään on päättänyt luopua suunnitelmistaan muuttaa lähisairaaloiden palveluita ensi vuonna. Käytännössä omistajien, eli uusimaalaisten hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin, on keskusteltava HUSin budjettikehysten kasvattamisesta leikkauksien välttämiseksi.

Lue edellinen artikkeli

Hyvinvointialueen RKP-valtuustoryhmän aamupäivätilaisuus tarjosi tietoa, toivoa ja realismia

RKP:n aluevaltuustoryhmä Varsinais-Suomen hyvinvointialueella järjesti ensimmäisen asukkaille suunnatun infotilaisuutensa lauantaina 15. lokakuuta Paraisilla. Aluevaltuustoryhmälle on tärkeää ylläpitää kontakteja asukkaisiin koko alueella, herättää keskustelua sekä pyrkiä vastaamaan asukkaita mietityttäviin kysymyksiin koskien hyvinvointialuetta.

Lue seuraava artikkeli