Bergqvist haluaa sujuvamman lupamenettelyn kotimaiselle kalanviljelylle

Kansanedustaja Sandra Bergqvist (RKP) on tänään jättänyt kirjallisen kysymyksen siitä, miten hallituksen tavoite kasvattaa kotimaisen kalan kulutusta tulisi varmistaa ja miten kotimaista kalanviljelyä voitaisiin edistää. Kysymyksen ovat allekirjoittaneet myös kansanedustajat Anders Norrback (RKP) ja Mikko Ollikainen (RKP).

Kotimaisen kalan kysyntä on kasvanut samalla kun alle 20 prosenttia suomalaisten tällä hetkellä ostamasta kalasta on kotimaista. Kotimainen tarjonta ei ole pystynyt vastaamaan kysyntään, pääasiassa alan rajoituksista johtuen.

– Hallituksen tavoitteen saavuttamiseksi kaksinkertaistaa kotimaisen kalan kulutus vuoteen 2027 mennessä tarvitsemme sekä kotimaisia ​​kalastajia että kotimaista kalanviljelyä. Alan toimintaedellytykset on tarkistettava, sanoo Bergqvist. 

Kalanviljelyala on kehittynyt merkittävästi viime vuosikymmeninä. Tutkimukset osoittavat, että oikein sijoitettujen kalanviljelykassien kuormitus on niin vähäinen, ettei sitä aina edes ole näkyvissä mittauksissa. Ympäristöluvan saaminen uusille kalanviljelylaitoksille on kuitenkin byrokraattista ja kallista yrittäjälle riippumatta siitä, myönnetäänkö ympäristölupa vai ei.

– Viranomaispäätökset on oltavat avoimia ja johdonmukaisia. Ei ole kohtuullista, että yrittäjä joutuu maksamaan suuria summia prosessista, jossa lopputulos on erittäin epäselvä, Bergqvist sanoo. 

 

– Sinisen kiertotalouden edistämiseksi on selvää tarvetta sujuvammalle lupaprosessille. Lisäksi kalastuksella ja kalanviljelyllä on työllisyysvaikutuksia etenkin syrjäisillä alueilla, missä työpaikkojen luominen muuten voi olla vaikeaa, Bergqvist jatkaa. 

 

Hanna Lönnfors haluaa johtaa RKP:ta Uudellamaalla

Hanna Lönnfors asettuu ehdolle Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen Uudenmaan piirin puheenjohtajaksi.

Lue edellinen artikkeli

Torvalds: ”Ilmastolaki vahvistaa EU:n johtavaa asemaa maailmanlaajuisessa siirtymässä ilmastoneutraaliuteen”

Läpi yön jatkuneiden neuvottelujen päätteeksi Euroopan parlamentti, Euroopan komissio ja Eurooppa-neuvosto ovat sopineet EU:n yhteisen ilmastolain sisällöstä.

Lue seuraava artikkeli