Pohjoismaiden neuvoston 74. istunto pidetään Helsingissä tällä viikolla (31.10.-3.11.2022). Kyse on pohjoismaisesta suurtapaamisesta, jossa Pohjoismaiden ja itsehallintoalueiden parlamentaarikot ja ministerit kokoontuvat keskustelemaan ajankohtaisista pohjoismaisista kysymyksistä. Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist korostaa, että pohjoismainen superviikko on erinomainen tilaisuus hyödyntää vallitsevaa vauhtia pohjoismaisen yhteistyön edelleen vahvistamiseen.
– Turvallisuuspoliittisesti myrskyisä aika on lähentänyt Pohjoismaita entisestään. Erilaiset kriisit korostavat yhteistyön tarvetta lähimpien ystäviemme kanssa, ja pohjoismainen yhteistyö on jälleen osoittanut kuluneen vuoden aikana tärkeyttä ja vahvuutta. Yhdessä olemme vahvempia ja saavutamme enemmän. Pohjoismaisen yhteistyön kehittämiseen on vahva poliittinen tahto. Pohjoismaiden aika on nyt, Blomqvist sanoo.
Blomqvist korostaa, että pohjoismaisten arvojemme – kuten demokratian, oikeusvaltion, ihmisoikeuksien, tasa-arvon ja hyvinvointiyhteiskunnan – merkitystä korostaa entisestään nykyinen tilanne.
– Pohjoismaisia arvojamme tarvitaan. Myös Pohjoismailta odotetaan johtajuutta esimerkiksi tasa-arvo- ja ilmastokysymyksissä, Blomqvist huomauttaa. Siksi on tärkeää, että pyrimme myös vahvistamaan yhteistä pohjoismaista profiiliamme kansainvälisesti. Yhdessä äänemme kuuluu paremmin ja yhdessä voimme ottaa suuremman roolin.
Suomen puheenjohtajuuskaudella Pohjoismaiden ministerineuvostossa 2021 teimme aloitteen pohjoismaisen yhteistyön kehittämiseksi huoltovarmuuden ja valmiuden osalta. Työ on edennyt laajalla rintamalla ja istuntoviikon aikana yhteistyöministerit esittelevät tilanneraportin yhteistyöstä kriisitilanteissa.
– Aloitimme panostuksen Suomen puheenjohtajakaudella osana työtä oppimiseksi koronapandemiasta. Vallitsevassa turvallisuustilanteessa työ on osoittautunut vieläkin ajankohtaisemmaksi. Esimerkiksi yhteistyöministerien Ulkopoliittiselta instituutilta tilaama selvitys huoltovarmuuden ja valmiuden yhteistyön edelleen kehittämisestä on erittäin hyödyllinen työkalu työn eteenpäin viemisessä. Yhdessä voimme parantaa yhteiskuntiemme sietokykyä ja valmistautua paremmin erilaisiin kriiseihin, Blomqvist päättää.