Toisiaan seuraavat kriisit saavat taloutemme epätasapainoon. Koronapandemia, Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja meneillään oleva energiakriisi ravistelevat talouden rakenteita. Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz on huolissaan yritysten selviytymisestä ja vaatii uudistuksia työvoiman saatavuuden turvaamiseksi.
– Kun keskustelen yritysten kanssa, on työvoiman puute suurin yksittäinen esiin tuleva haaste. Ja kuten aina, tarvitaan useita toimia. Meillä on yli 300 000 työmarkkinoiden ulkopuolella olevaa 15–59-vuotiasta. Samalla meillä on suuri työvoimapula ja suuria demografisia haasteita, Adlercreutz sanoo.
– Työttömiä on kannustettava entistä enemmän uudelleenkouluttautumaan, mutta meillä on oltava myös toimiva oppisopimusjärjestelmä. Tällä hetkellä kustannukset yrityksille ovat yksinkertaisesti liian suuret. Samaan aikaan meillä on suuri joukko nuoria, jotka selvästi hyötyisivät tällaisesta koulutusmuodosta. Joustavampi ja yrityksille edullisempi oppisopimusjärjestelmä olisi osa ratkaisua. Kaikkea meidän ei myöskään tarvitse keksiä itse – Keski-Euroopassa löytyy malleja, joita voisimme helposti soveltaa täällä Suomessa.
Adlercreutz haluaa parempia prosesseja työperäiselle maahanmuutolle.
– Tarvitsemme sujuvampaa työperäistä maahanmuuttoa. Tarveharkinta, jota sovelletaan EU:n ja ETA:n ulkopuolelta tulevalle työvoimalle on poistettava. Voisimme aloittaa paikallisilla kokeiluilla lievittääksemme olemassa olevia pelkoja. Yritykset, jotka todistettavasti täyttävät velvoitteensa, voisivat saada kevyemmän prosessin. Meidän täytyy luottaa yrityksiimme.. Tämä vapauttaisi myös viranomaisresursseja, joita tarvitaan muualla.
Ukrainan sota on muuttanut useiden yritysten toimintaolosuhteita kuluneen vuoden aikana. Adlercreutz peräänkuuluttaa pitkän aikavälin ajattelua.
– Yritykset eivät tee sijoituksia elleivät he voi olla varmoja siitä, että se, mikä pätee tänään, pätee myös huomenna. Verotuksen on oltava kilpailukykyinen, mutta myös ennustettava. Työn ja pääoman verotus ei voi olla pelinappulana jokaisessa budjettiriihessä. Meidän on kyettävä sitoutumaan ennustettavissa oleviin pitkän aikavälin linjanvetoihin, Adlercreutz päättää.
Kansallista yrittäjäpäivää vietetään tänään 5.9.2022.