Adlercreutz: Unkarin on aika ratifioida Ruotsin Nato-jäsenyys

Viime viikolla eurooppaministerit kokoontuivat Luxemburgiin. Kokouksessa Suomea edusti eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz.

Kokouksen alla julkaistiin uutinen siitä, että Turkin presidentti Erdoğan siirsi Ruotsin Nato-hakemuksen parlamentin ratifioitavaksi. Ainoastaan Turkki ja Unkari eivät ole vielä hyväksyneet Ruotsin jäsenyyshakemusta liittyä puolustusliittoon. 

– Käytin neuvostokokouksessa tilaisuutta hyväkseni ja muistutin paikan päällä ollutta unkarilaista kollegaani siitä, että nyt on aika kiirehtiä, ellei Unkari halua olla viimeinen maa, joka hyväksyy Ruotsin jäsenyyden, Adlecreutz sanoo. 

Ruotsin Nato-jäsenyyden edistäminen on tällä hetkellä Suomen tärkein yksittäinen turvallisuuspoliittinen kysymys.

– Suomen Nato-jäsenyys on täydellinen vasta siinä vaiheessa, kun myös läheisin kumppanimme Ruotsi on liittynyt puolustusliittoon.

Kokouksessa keskusteltiin myös mm. EU:n laajentumisesta. Adlercreutz painotti keskustelussa sitä, että laajentumiseen liittyvät prosessit tulee toimeenpanna huolellisesti ja ne on vietävä loppuun siten, että kaikki avoinna olevat kysymykset ratkaistaan.

– Kysymys ei ole siitä, tuleeko EU laajentumaan, vaan siitä milloin tämä tapahtuu. Olemme nähneet, kuinka EU:n rajavyöhykkeellä olevat maat elävät Venäjän jatkuvan uhan alla. Siksi voidaan syystäkin todeta, että EU:n laajentuminen on mitä suuremmassa määrin myös turvallisuuspoliittinen kysymys.

Nina af Hällström: Se mikä maksaa nyt tuo tulevaisuudessa säästöä

Länsi-Uudenmaan aluevaltuusto kokoontui tiistaina 24. lokakuuta ja hyväksyi hyvinvointialueen ensimmäisen palvelustrategin. RKP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Nina af Hällström puhui esityksen hyväksymisen puolesta ryhmäpuheenvuorossaan.

Lue edellinen artikkeli

Henriksson: Vahva pohjoismainen yhteistyö luo turvallisuutta levottomina aikoina

Opetusministeri ja Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson osallistui Pohjoismaiden neuvoston 75. istuntoon Oslossa. Yhteistyöministerit pitivät kokouksen ja tapasivat Nuorten Pohjoismaiden Neuvoston puheenjohtajiston. Yhteistyöministerit vierailivat myös pohjoismaisissa instituutioissa Oslossa. Heille mm. esiteltiin Joutsenmerkki ja Nordforsk.

Lue seuraava artikkeli