Bergqvist: Uusi oppivelvollisuuslaki on unohtanut saariston oppilaat!

Kansanedustaja Sandra Bergqvist (RKP) on tänään jättänyt sisään kirjallisen kysymyksen uuden oppivelvollisuuslain majoituskorvauksesta. On käynyt ilmi, että oppivelvollisen majoituskorvauksen myöntämisperusteet eivät ota huomioon saariston ja harvaan asuttujen alueiden olosuhteita. Kirjallisessa kysymyksessään Bergqvist kysyy, miten tilanne voitaisiin korjata.

Oppivelvolliselle voidaan myöntää majoituskorvaus, jos matka oppivelvollisen kodista lähimpään lukioon tai ammatilliseen oppilaitokseen on yli 100 kilometriä eikä oppivelvollisella ole mahdollisuutta asua oppilaitoksen maksuttomassa asuntolassa.

– Rajaus 100 kilometriin aiheuttaa ongelmia saaristossa ja harvaan asutuilla alueilla, joissa toimiva julkinen liikenne puuttuu. Näillä alueilla matka-aika olisi sen sijaan otettava huomioon majoituskorvauksessa, Bergqvist sanoo. 

– Erityisesti saaristossa, jossa koulutien varrella voi olla useita lauttoja tai yhteysaluksia, matka-ajasta tulee kohtuuttoman pitkä, eikä edestakaisia koulumatkoja ole mahdollista tehdä päivittäin, vaikka matka olisi alle 100 kilometriä. Tämän näkökohdan RKP nosti esiin myös lainvalmistelun aikana, Bergqvist jatkaa. 

Ammatillisissa oppilaitoksissa majoitusta oppilaitoksen asuntolassa tarjotaan usein oppilaille, joilla on pitkä matka kotiin. Tapauksissa, joissa lukiot eivät tarjoa asuntolamajoitusta, lukiolaiset joutuvat eriarvoiseen asemaan verrattuna ammatillisten oppilaitosten oppilaihin.

– Toivon, että asianomainen ministeri käsittelee tätä asiaa, jotta voimme taata maksuttomat toisen asteen opinnot kaikille, asumispaikasta riippumatta, Bergqvist sanoo. 

 

Linkki kirjalliseen kysymykseen: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Sivut/KK_351+2021.aspx 

Bergqvist: Kulttuuri- ja tapahtuma-ala on päästävä vauhtiin ja saatava tukea!

- Moni meistä odottaa pääsevänsä taas käymään teatterissa, konserteissa ja erilaisissa tapahtumissa. Mutta jotta voimme osallistua näihin tapahtumiin, tarvitsemme ammattilaisia, jotka työskentelevät niiden toteuttamiseksi. Jotta kulttuuri- ja tapahtuma-alan ammattitaitoa ei menetettäisi, alan on nyt saatava tukea.

Lue edellinen artikkeli

Uudenmaan RKP: Me tarvitsemme kulttuuria ja kulttuuriala tarvitsee yleisönsä

Kulttuuri- ja tapahtuma-alan toimijat osoittivat eilen mieltään Eduskuntatalon edustalla Helsingissä. Koronapandemian tuomat rajoitukset ovat koetelleet kulttuurialaa ja ala vaatii nyt sen uudelleen avaamista. Uudenmaan RKP:n puheenjohtaja Hanna Lönnforsin mielestä meidän on löydettävä ratkaisuja jotta kulttuuriala voi palata tärkeään työhönsä.

Lue seuraava artikkeli