Tänään 8. maaliskuuta vietetään naistenpäivää. Voimme olla ylpeitä miten pitkälle Suomi on päässyt tasa-arvon saralla. Tästä voimme kiittää naisoikeusaktivisteja ja – organisaatioita heidän väsymättömästä työstään. Hallituksen selvä tavoite on tehdä Suomesta tasa-arvon johtava maa. Samalla on todettava, että pitkäaikaisia tasa-arvon haasteita löytyy vielä Suomessa, kuten palkkaerot ja naisiin kohdistuva väkivalta. Tasa-arvotyö on yhtä tärkeää vuonna 2021 kuin aikaisemmin.
– Kenenkään ei tule joutua väkivallan kohteeksi, ja jokainen tapaus on yksi liikaa. Hallituksen toimintaohjelma naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi on tärkeä väline väkivallan torjunnassa. Jokaisella on oikeus elää turvallista elämää, sanoo pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist.
– Palkkaerot ovat vieläkin noin 16 prosenttia. On olennaista, että samasta ja samanarvoisesta työstä maksetaan samaa palkkaa sukupuolesta riippumatta. Tämän takia hallituksen samapalkkaisuusohjelma ja toimenpiteet palkkojen avoimuuden lisäämiseksi ovat keskeisiä, Blomqvist sanoo.
Vallitsevalla koronapandemialla on myös selkeä tasa-arvoulottuvuus, joka näkyy sen vaikutuksissa naisten työllisyyteen, kotitalous- ja hoitotyön vastuun jakautumiseen sekä perheväkivallan ja naisiin kohdistuvan väkivallan esiintyvyyteen.
– Valitettavasti tiedämme, että kriisit voivat vahvistaa jo olemassa olevia ongelmia. Emme voi sallia, että tämä kriisi vie tasa-arvotyötä taaksepäin. Hallitus on sitoutunut edistämään tasa-arvoa kaikissa olosuhteissa, myös vallitsevan pandemian aikana, Blomqvist sanoo.