Blomqvist-Valtonen ja Cederlöf: HUSin uusi leikkauslista on aluesairaaloillemme kuin märkä rätti vasten kasvoja

HUSin virkamiesjohto esitti tänään uuden ehdotuksen säästötoimenpiteiksi HUSin talouden tasapainottamiseksi vuodelle 2023. Esitys heikentäisi voimakkaasti Uudenmaan aluesairaaloita. Muun muassa Porvoon ja Lohjan sairaaloiden päivystysluontoiset ortopediset leikkaukset esitetään lakkautettaviksi. Ortopedinen päivystys hoitaa kiireelliset leikkaukset esimerkiksi auto-onnettomuuksien tai muiden suuronnettomuuksien sattuessa ja mahdollistaa ympärivuorokautisen leikkaustoiminnan. Raaseporin sairaalaa uhkaavat uudelleenjärjestelyt. 

HUSin hallituksen jäsenet Elin-Blomqvist-Valtonen ja Karin Cederlöf tyrmäävät esitetyn säästölistan. RKP:läiset eivät mitenkään voi hyväksyä esitystä, jolla olisi erittäin haitalliset vaikutukset sekä Itä- että Länsi-Uudellemaalle. 

 Esitettyjen toimenpiteiden lähtökohtana on, että HUS-yhtymän omistajat, Helsinki ja Uudenmaan hyvinvointialueet, korottavat talousarvion raameja 9 miljoonalla eurolla. Toimenpideohjelmassa esitetyillä palveluverkon supistuksilla ja uudelleen järjestämisellä saataisiin säästöjä 6,4 miljoonan euron edestä.
– 9 miljoonan euron nosto ei mitenkään riitä. Toivomme edelleen, että omistajat voisivat tarkastella raameja ja löytää edes muutaman miljoonan lisää. Kaikista tärkeintä tässä vaiheessa olisi, että me nyt voisimme löytää puuttuvan rahoituksen niin, ettei leikkauksia palveluverkkoon tarvitsisi tehdä. Edes osittainen päivystystoimintojen lakkauttaminen on lopun alku Porvoon ja Lohjan sairaaloille. Seuraukset tästä voivat olla alueillemme todella merkittäviä, Elin Blomqvist-Valtonen sanoo.

 Talouden tasapainottamisohjelmassa on toimenpiteitä yhteensä noin 86 miljoonan euron edestä. Leikkaukset ja säästöt käsittävät noin 76 miljoonaa ja loppuosa vajeesta kurotaan kasaan muun muassa nostamalla potilasmaksuja, tuottavuusohjelmalla ja pienentämällä tutkimusrahoitusta.
– Me emme voi hyväksyä ortopedisten päivystysten lakkautusta Porvoon ja Lohjan sairaaloissa. Esitetyt toimenpiteet ovat pahimmillaan alkusoittoa muidenkin toimintojen alasajolle meidän aluesairaaloissamme. Vastustamme myös Raaseporin sairaalan uudelleenjärjestelyjä tällä aikataululla ja ilman selkeää tietoa siitä, mitä uudelleenjärjestely käytännössä tarkoittaisi, Karin Cederlöf sanoo.

 HUS-yhtymähallituksen kokouksen on tarkoitus käsitellä nyt esitettyä toimenpidelistaa tulevassa hallituksen kokouksessa 17.10. RKP:llä on kaksi jäsentä HUS-yhtymän hallituksessa, Elin Blomqvist-Valtonen Itä-Uudenmaan hyvinvointialueelta ja Karin Cederlöf Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelta.

Lisätiedot:

Elin Blomqvist-Valtonen
0407753040
elin@elinblomqvist.fi

Karin Cederlöf
0504949780
karin@karincederlof.fi 

Henriksson ja Westerholm: Tytöillä tulee olla oikeus päättää elämästään, tulevaisuudestaan ja kehostaan

Tiistaina 11.10. on kansainvälinen tyttöjen päivä. Päivä juhlistaa tyttöjen voimaa kaikkialla maailmassa, mutta keskittyy erityisesti tyttöjen aseman parantamiseksi maailmanlaajuisesti tehtävään työhön. Monissa osissa maailmaa tytöt ovat edelleen erityisen haavoittuvassa asemassa. Siksi on toimittava, että maailmasta tulisi tasa-arvoisempi. Kansainvälisen tyttöjen päivän teemana on tänä vuonna tytöt ja talous. RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ja RKP:n naisjärjestön puheenjohtaja Anita Westerholm korostavat määrätietoisen tasa-arvotyön merkitystä.

Lue edellinen artikkeli

Wickström: Lohjan synnytysosaston sekä Lohjan, Porvoon ja Malmin päivystyksien turvaaminen on oikea päätös – nyt Lohjan, Porvoon ja Raaseporin jäljellä olevat palvelut on pelastettava!

Henrik Wickström, joka toimii Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen hallituksen toisena varapuheenjohtajana sekä RKP:n varapuheenjohtajana, on tyytyväinen siihen, että Lohjan synnytysosasto sekä Lohjan, Porvoon ja Malmin yhteispäivystykset on poistettu HUS:in hallituksen säästölistalta, jota tullaan käsittelemään ensi maanantain kokouksessa.

Lue seuraava artikkeli