Wickström: Lohjan synnytysosaston sekä Lohjan, Porvoon ja Malmin päivystyksien turvaaminen on oikea päätös – nyt Lohjan, Porvoon ja Raaseporin jäljellä olevat palvelut on pelastettava!

Henrik Wickström, joka toimii Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen hallituksen toisena varapuheenjohtajana sekä RKP:n varapuheenjohtajana, on tyytyväinen siihen, että Lohjan synnytysosasto sekä Lohjan, Porvoon ja Malmin yhteispäivystykset on poistettu HUS:in hallituksen säästölistalta, jota tullaan käsittelemään ensi maanantain kokouksessa.

– Olen iloinen siitä, että Lohjan synnytysosasto sekä yhteispäivystyksien toiminta nyt voidaan turvata! Niiden lakkauttaminen olisi ollut väärin ja myös koko alueen potilasturvallisuuden kannalta riski. Järki voitti, mutta olen kuitenkin pettynyt siihen, miten prosessi hoidettiin. Henkilökunta on myös kärsinyt tästä tietämättömyydestä. Iloitsen siitä, että toiminta nyt voi jatkua normaalisti. Jatkossa on toivottavaa, että vuoropuhelu HUS:in ja hyvinvointialueiden välillä toimii paremmin, Henrik Wickström sanoo.

Wickström toivoo myös, että ortopedisten leikkausten lakkauttaminen päivystysaikana Lohjan ja Porvoon sairaaloissa keskeytetään.
– Tämä on tärkeää, sillä sairaaloiden kirurgisten resurssien säilyttämisen kannalta nämä palvelumuodot ovat keskeisessä asemassa. Niiden lakkauttaminen johtaisi myös pitkiin välimatkoihin. Hätätilanteissa matka Hangosta Jorviin tai Helsinkiin on aivan liian pitkä. Samalla tämä voi johtaa henkilökunnan aivovuotoon, jolla puolestaan voi olla kauaskantoisia seurauksia. Miksi toimiva sairaalatoiminta halutaan lakkauttaa? Tämä vaikuttaa jälleen keinolta hoidon keskittämiseen Uudellamaalla, Wickström ihmettelee.

Wickström toivoo nyt, että Raaseporin päivystys voitaisiin jättää rauhaan.
– En ymmärrä, miksi HUS:in säästölistalta löytyy myös muutoksia Raaseporin päivystykseen. Muutoksia Raaseporin sairaalan toimintoihin ei voida tehdä nopealla tahdilla, sillä se vaarantaisi muun hoidon. Tulevaisuudessa hyvinvointialue voisi ottaa päivystyksen vastuulleen, mutta muutos tulee tehdä hallitusti. Wickström sanoo.
– Raaseporin sairaalan profiili tarkistettiin pari vuotta sitten. Hyvinvointialueella olemme selvästi ilmaisseet, että toimintaan ei nyt saa tehdä minkäänlaisia muutoksia. Toivon, että HUS:issa kuunnellaan omistajia, Wickström sanoo.

Lisätietoja:
Henrik Wickström, 044 555 3885

Blomqvist-Valtonen ja Cederlöf: HUSin uusi leikkauslista on aluesairaaloillemme kuin märkä rätti vasten kasvoja

HUSin virkamiesjohto esitti tänään uuden ehdotuksen säästötoimenpiteiksi HUSin talouden tasapainottamiseksi vuodelle 2023. Esitys heikentäisi voimakkaasti Uudenmaan aluesairaaloita. Muun muassa Porvoon ja Lohjan sairaaloiden päivystysluontoiset ortopediset leikkaukset esitetään lakkautettaviksi. Ortopedinen päivystys hoitaa kiireelliset leikkaukset esimerkiksi auto-onnettomuuksien tai muiden suuronnettomuuksien sattuessa ja mahdollistaa ympärivuorokautisen leikkaustoiminnan. Raaseporin sairaalaa uhkaavat uudelleenjärjestelyt. 

Lue edellinen artikkeli

Ollikainen: Suomella on kaikki edellytykset johtaa ilmastotyötä

Tänään eduskunta on käynyt keskustelua valtioneuvoston selonteosta hiilineutraalista Suomesta vuonna 2035, eli kansallisesta ilmasto- ja energiastrategiasta. Kansanedustaja ja ympäristövaliokunnan jäsen Mikko Ollikainen sanoo, että Suomella on kaikki edellytykset johtaa työtä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Lue seuraava artikkeli