HUS-yhtymän hallitus käsitteli tänään virkajohdon esittämiä säästötoimenpiteitä, joiden tarkoituksena on saada HUSin vuoden 2023 talous tasapainoon. Ehdotus sisälsi useita erilaisia toimenpiteitä, mukaan lukien päivystyksellisen ortopedian sulkemisen Porvoon ja Lohjan sairaaloissa. Ehdotukseen sisältyi myös Raaseporin sairaalan uudelleenorganisointi ja nuorisopsykiatrisen tutkimusosaston sulkeminen Helsingissä.
Hallitus päätti yksimielisesti vastaehdotuksen seurauksena luopua palveluverkoston leikkauksista. RKP:n hallituksen jäsenet Elin Blomqvist-Valtonen Itä-Uudeltamaalta ja Karin Cederlöf Länsi-Uudeltamaalta ovat vastustaneet palveluverkoston leikkauksia alkuperäisen leikkauslistan esittelystä lähtien. Molemmat ovat helpottuneita, että kamppailu nyt on toistaiseksi ohi.
– Pitkien ja vaikeiden neuvottelujen jälkeen olen helpottunut siitä, että hallitus nyt yksimielisesti päätti lähettää valmisteluun vahvan signaalin siitä, että taloutta on tasapainotettava, mutta ei palveluverkkoa leikkaamalla, Blomqvist-Valtonen sanoo.
– Työmme on kantanut hedelmää ja se ilahduttaa minua. Ainoa oikea ratkaisu oli luopua leikkauksista, joilla olisi ollut kohtalokkaat seuraukset useille sairaaloillemme, Cederlöf sanoo.
Lohjan ja Porvoon ortopedisten päivystysten sulkemisella olisi ollut laajat seuraukset. Ortopediset päivystykset ovat tärkeitä, sillä ne tarjoavat leikkaushoitoa auto-onnettomuuksien ja muiden vakavien vammojen jälkeen ja niillä on valmius leikkauksiin ympäri vuorokauden.
– Porvoon tai Lohjan sairaaloiden päivystysten osittainenkin leikkaaminen merkitsisi aluesairaaloidemme lopun alkua. Meidän on kehitettävä, ei purettava. Nyt on aika antaa turvaa ja mielenrauhaa henkilökunnallemme, joka tekee upeaa työtä potilasturvallisuuden takaamiseksi, Blomqvist-Valtonen sanoo.
Myös Raaseporin sairaalan uudelleenjärjestelyt peruutetaan hallituksen päätöksellä.
– Käytännössä uudelleenjärjestely olisi merkinnyt osaston ja päivystyksen siirtämistä HUS:sta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle. Siirto olisi tässä vaiheessa ollut ennenaikainen. Meidän on lisäksi varmistettava, että 24h-päivystys ja Raaseporin laboratorio turvataan myös jatkossa, Cederlöf sanoo.
Cederlöf ja Blomqvist-Valtonen ovat helpottuneita siitä, että leikkauksilta vältyttiin myös nuorisopsykiatrian osalta. Olisi tuhoisaa kohdistaa leikkauksia Helsingin nuorisopsykiatrian osastoon, sillä mielenterveyspalveluja tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan.
Hallitus hyväksyi muut säästötoimenpiteet, kuten säästöt ICT-kuluissa ja henkilöstön palkitsemisjärjestelmässä. Hallitus päätti, että HUSin koko palveluverkoston kokonaisarviointi ja siihen liittyvät vaikutusarvioinnit esitetään vuonna 2023.
HUSin on laadittava nollatulokseen tähtäävä talousarvio vuodelle 2023. HUSin on vielä löydettävä hieman yli 13 miljoonan euron edestä toimenpiteitä talousarvionsa tasapainottamiseksi. Lopullinen päätös HUSin talousarviosta tehdään 14.12. HUS-yhtymän yhtymäkokouksessa.
RKP:llä on kaksi edustajaa HUS-yhtymän hallituksessa, Elin Blomqvist-Valtonen, joka edustaa Itä-Uudenmaan hyvinvointialuetta ja Karin Cederlöf, joka edustaa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialuetta.
Lisätiedot:
Elin Blomqvist-Valtonen
0407753040
elin@elinblomqvist.fi
Karin Cederlöf
0504949780
karin@karincederlof.fi