Fossiilivapaa teräs on osa tulevaisuutta – Adlercreutz ja Torvalds tehdasvierailulla Raahessa

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz ja Europarlamentaarikko Nils Torvalds vierailivat SSAB:n terästehtaalla Raahessa maanantaina 13.11. Adlercreutz ja Torvalds tapasivat yhtiön ja tehtaan johtoa, sekä tutustuivat tehtaan työhön sekä tuotantoon.

– Terästuotanto on tänä päivänä hyvin päästöintensiivistä, ja Raahen tehdas tuottaa noin seitsemän prosenttia Suomen kokonaispäästöistä. Valtion strateginen omistus SSAB:ssa on nähtävä tämän tiedon valossa, ja työ päästöjen vähentämisen eteen on siksi kaikkien edun mukaista. Oli mielenkiintoista tutustua tehtaaseen ja kuulla suunnitelmista siirtyä fossiilivapaaseen terästuotantoon, Anders Adlercreutz sanoo.

– Siirtyminen päästöttömän teräksen tuotantoon, jossa hiilidioksidipäästöt voidaan lähes kokonaan eliminoida, on ratkaisevan tärkeää vihreässä siirtymässä. Edellytykset muuttaa Raahen tuotantotapaa niin että päästötöntä terästä voidaan alkaa tuottamaan lähitulevaisuudessa ovat hyvät, Nils Torvalds sanoo.

– Päästöttömän sähkön saatavuus, Suomen hyvä kantaverkko ja suotuisa investointiympäristö antavat meille hyvät mahdollisuudet olla edelläkävijöitä investoinneissa, jotka edistävät vihreää siirtymää. Tämä on Suomelle suuri mahdollisuus, Adlercreutz sanoo.

– Poliitikoille tekee aina hyvä liikkua tehtaan lattialla, sekä vertauskuvallisesti että aivan konkreettisesti kuten nyt. Minulla on paljon kollegoja Euroopan parlamentissa, jotka hyötyisivät siitä että he näkisivät, millainen todellisuus on ja että he tapaisivat todelliset asiantuntijat eli heitä jotka tekevät työn käytännössä, Torvalds sanoo.

Adlercreutz ja Torvalds tapasivat myös tehtaan työntekijöiden edustajia vierailun aikana.

– Hyvä johtaminen ja tervehenkinen suhtautuminen markkinoiden tosiasioihin vaikuttivat leimaavan sekä johdon että työntekijöiden asennetta. Monella työntekijällä oli pitkä ura yrityksessä ja tehtaalla takanaan, Adlercreutz sanoo.

– Työntekijöiden edustajien ja tehtaan johdon välinen suhde oli rakentava, ja keskustelut käytiin erittäin hyvässä hengessä, päättää Nils Torvalds.

Wickström: On selvitettävä pitäisikö HUS:n saada rahansa suoraan valtiolta

RKP:n kansanedustaja Henrik Wickström uskoo, että HUS:n rahoituksesta on aihetta keskustella. Juuri nyt Uudenmaan hyvinvointialueet ja Helsingin kaupunki rahoittavat HUS:n toimintaa. Budjettiprosessi ei ole Wickströmin mukaan sujunut omistajien välisten eturistiriitojen vuoksi. Wickströmin mukaan tämä syö luottamusta erikoissairaanhoidon toiminnasta.

Lue edellinen artikkeli

Biaudet: EU:n tulee vahvistaa nopean toiminnan kykyään

Kansanedustaja Eva Biaudet piti tänään ryhmäpuheenvuoron eduskunnan lähetekeskustelussa valtioneuvoston selonteosta sotilasosaston asettamisesta korkeaan valmiuteen osana Ranskan, Belgian ja Suomen muodostaman EU:n taisteluosaston valmiusvuoroa 1.1.–30.6.2024. Biaudet korosti erityisesti kansainvälisen yhteistyön ja vastuun merkitystä.

Lue seuraava artikkeli