Sote-uudistuksen alkuperäinen tarkoitus oli tasa-arvoisempi hoito kaikille suomalaisille, sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyön parantaminen sekä kustannusten kasvun hillitseminen.
RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonin mukaan vaikuttaa siltä, ettei mitään näistä tavoitteista tulla saavuttamaan.
– Hoidosta ei tule tasa-arvoisempaa, vaan eriarvoisuus pikemminkin uhkaa lisääntyä työterveydenhuoltoa käyttävien ja maakuntien hoivayhtiöitä käyttävien potilaiden välillä. Valinnanvapausmalli tulee tekemään eri hoitomuotojen välisestä yhteistyöstä lähes mahdotonta. Käytännössä tämä tarkoittaa huonompaa palvelua vähempiosaisille suomalaisille. Mitä kustannuksiin tulee, tulevat eri ICT-investointien kustannukset arvioiden mukaan ylittämään ne 3 miljardia euroa, jotka hallitus väittää uudistuksella säästävänsä, Henriksson sanoo.
– Mikä paranee sillä, että rajallisen itsemääräämisoikeuden saavat maakunnat ottavat vastuun koko sosiaali- ja terveydenhuollosta? Mitä se tarkoittaa kuntien asukkaille, että näin suuri osa kunnan tehtävistä siirtyy maakunnille? Sitä, että demokraattinen vaikutusvalta vähenee ja joidenkin kuntien osalta käytännössä häviää kokonaan. Tämän uudistuksen myötä otamme valtavan harppauksen pois kansalaisyhteiskunnasta samalla, kuin mitään takuita paremmasta palvelusta ei ole saatavilla. Edelleen ainoa järkevä toimenpide olisi ottaa koko paketin kanssa aikalisä kunnes kaikki osat, mukaan lukien valinnanvapaus, ovat valmiina.