Ennen vaaleja pohditaan, mikä on nuorten rooli politiikassa, millainen vaikutusvalta heillä on ja miten he voivat osallistua yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, vaikka konkreettiset toimenpiteet usein puuttuvat. RKP:n eurovaaliehdokas Ingrid Möller uskoo, että nuorten osallistumisella on ratkaiseva rooli demokratiassa.
Suomessa nuoret ovat 16-vuotiaina sekä rikos- että verovelvollisia, ja 17-vuotiaat saavat ajaa autoa. Silti kumpikaan näistä ryhmistä ei saa äänestää vaaleissa. Kummallakaan näistä ryhmistä ei ole mahdollisuutta vaikuttaa päätöksiin, joita tehdään heidän hyvinvoinnistaan ja roolistaan yhteiskunnassa, kuten lainsäädäntöön, talouskasvuun, koulutukseen ja ilmastopolitiikkaan.
– On aika laskea äänioikeus- ja vaalikelpoisuusikä 16 vuoteen kaikissa kansallisissa vaaleissa, kuten useat maat ovat jo tehneet, kuten Kuuba, Brasilia, Itävalta, Ecuador, Nicaragua, Argentiina ja Jordania. Mielestäni sama pitäisi tehdä myös EU:ssa”, Möller sanoo.
Kouluissa järjestetään varjovaaleja tarkoituksena motivoida 16- ja 17-vuotiaita äänestämään vaaleissa, mutta miten voimme odottaa heidän jatkavan äänestämistä myöhemmin elämässään, jos heitä ei oteta vakavasti jo varhaisessa vaiheessa?
– Jos haluamme harjoittaa ajanmukaista ja osallistavaa yhteiskuntapolitiikkaa ja lisätä äänestysaktiivisuutta, en näe muuta ratkaisua kuin äänestysikärajan laskemisen 16 vuoteen ja jatkaa panostamista yhteiskuntaopin opettamiseen kouluissa. Ei ole mitään järkevää syytä sulkea näin suurta osaa nuorista yhteiskunnan ulkopuolelle, Möller sanoo.