Potilaslähtöinen valinnanvapaus on tervetullutta

Hallitus esitteli myöhään keskiviikkoiltana linjauksensa sote-uudistuksen valinnanvapauskirjauksista.

Erittäin epämääräisen infotilaisuuden aikana ministeri Rehula toisteli muun muassa, että tulevaisuudessa vastataan nopeammin puhelimeen. Näin laajaa uudistusta tarvittaisiin tuskin vain puhelimeen vastaamisen nopeuttamiseksi ympäri maata. Tiedonjyvien seasta löytyy kuitenkin myös muutama positiivinen yllätys.

– Rkp on pitkään puhunut ammattikorkeakouluopiskelijoiden oikeudesta kuulua YTHS:ään. On hienoa, että tämä vihdoin toteutuu. Hallitus on myös kuunnellut oppositiota kiireellisen hoidon saatavuuden osalta. Kiireellistä hoitoa järjestetään jatkossa 18 maakunnassa, esitetyn 5 erva-alueen sijaan. Tämä on erittäin hyvä asia, sanoo Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Rkp ja ruotsalainen eduskuntaryhmä ovat kannattaneet valinnanvapautta, mutta painottavat, että valinnanvapauden tulisi lähteä potilaiden, eikä niinkään terveyspalveluyritysten, tarpeista.

– Palvelusetelit ja mahdollisuus valita ovat potilaille hyviä asioita, mutta pienemmillä paikkakunnilla palveluntarjoajien määrä ja siksi mahdollisuudet valita ovat väkisin rajalliset. Lisäksi kahden eri setelin ja henkilökohtaisen budjetoinnin yhteensovittaminen voivat aiheuttaa ylimääräistä päänvaivaa, sanoo eduskuntaryhmän puheenjohtaja Stefan Wallin.

– Vielä on erittäin epäselvää, mistä hallituksen kaavailemat säästöt ovat tulossa ja mitkä tämän uudistuksen vaikutukset ovat. Puhumattakaan siitä, miten sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välisen integraation on ajateltu toimivan, sanoo Henriksson.

Meidän on kehitettävä olemassa olevaa

Eduskunta käsittelee parhaillaan ensi vuoden valtion budjettia. Kansanedustaja Thomas Blomqvist on budjettialoitteissa ja keskustelussa korostanut Länsi-Uudenmaan olemassa olevan infrastruktuurin kehittämisen tärkeyttä.

Lue edellinen artikkeli

Video on vastenmielinen

Perussuomalaisten nuorisojärjestö jakaa verkossa videota, jossa he poliitikoiksi pukeutuneina ruoskivat Helsingin tuomiokirkon portaita kiipeävää puolipukeista miestä.

Lue seuraava artikkeli