– Suomen maatalouden kannattavuuskriisi on syvempi kuin koskaan aiemmin. Suurella osalla maatiloista on talousvaikeuksia. Jos ongelmiin ei puututa nopeasti, on todennäköistä, että suuri määrä maataloustuottajista joutuvat lopettamaan toimintansa. Tilanne on katastrofaalinen tuottajille henkilökohtaisesti ja se uhkaa myös jo Suomen omavaraisuusastetta, kotimaista elintarviketeollisuutta ja sen työvoimaa. Lisäksi tilanne vaikuttaa negatiivisesti moneen luottolaitokseen, sanoo pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist.
– Suurin ongelma on viimeisten kuukausien aikana tapahtunut sähkön ja energian hinnan voimakas nousu. Energiahintojen nousu on johtanut maataloustuottajien ja vihannesviljelijöiden tuotantokustannusten rajuun kasvuun. Lannoitteiden ja polttoaineiden hinnat ovat tuplaantuneet reilun vuoden aikana, sähkönkulutuksen kustannukset ovat nousseet pilviin ja myös eläinrehun hinnat ovat nousseet. Kustannusten nousun takia maataloustuottajien ja vihannesviljelijöiden tulojen lasku jatkuu, sanoo Blomqvist.
– Nyt on aivan välttämätöntä, että tuottajat saavat tuotteistaan korkeamman hinnan. Maataloustuotteiden kauppa on saatava toimimaan joustavammin, koska tällä hetkellä tuottajat ovat pakotettuja liian pitkiin sopimuksiin, joissa hintoja ei ole sidottu tuotantokustannuksiin. Kotimaiset raaka-aineet eivät ole bulkkitavaraa ja meidän on syytä olla niistä ylpeitä. Suomalaiset elintarvikkeet ovat puhtaita, kotieläintalous on eettistä, ja meillä ei juurikaan esiinny salmonellaa ja käytämme antibiootteja ja kasvinsuojeluaineita erittäin pienissä määrin verrattuna muihin maihin. Näillä seikoilla on oltava vaikutus hinnanmuodostuksessa, Blomqvist korostaa.
– Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä on muun muassa järjestänyt pyöreän pöydän keskusteluja tuottajien ja elintarvikekaupan edustajien kanssa. Hän tekee hyvää työtä ja hän saa työlleen minulta täyden tuen. Elintarvikeketjun kauppatapalautakunta on myös antanut lausunnon asiassa ja Elintarvikemarkkinavaltuutettu on kutsunut koolle työryhmän. Kaupalla on nyt näytön paikka, koska tarvitsemme nopeaa muutosta kohti markkinalähtöistä elintarvikekauppaa, sanoo Blomqvist.
– Nyt on tärkeää, että käännämme jokaisen kiven ja etsimme ratkaisuja sekä lyhyelle ja pitkälle aikavälille. Samalla on erittäin tärkeää pitää kiinni siitä, ettei maatalouselinkeinolle suunnata lisää kustannuksia ja velvoitteita. Jos sellaisia kuitenkin syntyisi, ne ovat hallitusohjelman mukaisesti korvatta täysimääräisesti, ministeri Blomqvist korostaa.