Euroopan parlamentti päättää perjantaina kahden vuoden pitkittyneiden neuvottelujen jälkeen yhteisestä maatalouspolitiikasta vuosille 2021 –2027.
– Maanviljelijät ansaitsevat saada tietää millä säännöillä mennään ja toivomme, että maanviljelijöiden hallinnollinen taakka kevenee, europarlamentaarikko Nils Torvalds (RKP/Renew) sanoo.
Pian päättyvää Euroopan parlamentin täysistuntoviikkoa leimasi suuri määrä EU:n yhteistä maatalouspolitiikkaa (YMP) vuosille 2021-2027 koskevia äänestyksiä.
Nils Torvalds sanoo perjantaiaamuna, kun äänestys on vielä kesken, että hän on tyytyväinen tulokseen.
– Nyt päätettävänämme oleva paketti ei ole mitenkään täydellinen, mutta se merkitsee kuitenkin useita parannuksia nykyiseen, jonka kanssa olemme eläneet vuodesta 2014 lähtien.
– Lisäksi on korkea aika, että viljelijät saavat tiedon paketin sisällöstä vuoteen 2027 asti.
Torvalds korostaa erityisesti, että viljelijöiden hallinnollista taakkaa on vähennettävä.
Karjankasvatuksen tiukentuneet säännöt odotetaan myös vahvistavan suomalaisten karjankasvattajien kilpailukykyä.
– Suomen maatalous on jo maailman parhaita vastuullisuuden ja tuotteiden laadun suhteen. Edelläkävijöinä voimme nyt hyötyä siitä enemmän, kun yhä useammat valtiot joutuvat ottamaan vastuuta aloilla, joilla jo olemme edelläkävijöitä.
Nils Torvalds toteaa, että yksi YMP:n lähes 2.000 ehdotuksesta on saanut erityistä huomiota tällä viikolla. Tämän ehdotuksen mukaan ainoastaan lihaa sisältävät tuotteet voidaan merkitä esimerkiksi hampurilaisiksi tai pihveiksi.
– Ehdotus koskee lähinnä kuluttajansuojaa ja on nyt nostettu esille väärässä yhteydessä.
YMP:stä tulee EU:n monivuotisen rahoituskehyksen 2021 –2027 toiseksi suurin menoerä, jonka kokonaissumma on yli 330 miljardia euroa.
YMP:stä neuvotellaan vielä lopullisesti niin sanotussa trialogissa Euroopan parlamentin, komission ja neuvoston jäsenmaiden välillä.