Euroopan komissio on tänään julkaissut esityksensä EU:n tulevaksi metsästrategiaksi. Euroopan parlamentin jäsen Nils Torvalds (RKP/Renew) on esitykseen varovaisen tyytyväinen.
– On ensinnäkin tärkeää, että EU tekee kasvihuonepäästöjen vähentämiseen liittyvät päätökset ajallaan. On siis hienoa, että metsästrategian kaltaisen, ison palapelin tärkeän palasen julkaiseminen ei viivästynyt syksyyn, Torvalds sanoo.
Tänään julkaistu esitys on muuttanut muotoaan aikaisemmin julkisuuteen vuotaneista versioista. Strategian lopullinen vaikutus Suomen metsätalouteen ja metsien rooliin ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi on viime aikoina puhuttanut erityisesti Suomessa mutta myös Brysselissä. Enemmistö Suomen mepeistä allekirjoitti maanantaina avoimen kirjeen kaikille metsätalouden tulevaisuudesta huolestuneille, joka sai julkisuudessa laajasti huomiota. Yhteinen vaikuttamistyö näyttäisi muutoinkin johtaneen toivottuihin muutoksiin esityksen lopullisessa versiossa.
– Viimeisten viikkojen ja kuukausien kova työ on tuottanut tulosta. Tänään julkaistua esitystä selaillessa on selvää, että sanomamme on viimein kuultu ja ymmärretty tavalla, joka aikaisemmin vaikutti mahdottomalta. Strategia ei tietenkään ole täydellinen mutta tässä vaiheessa, ennen kuin Euroopan parlamentti ottaa sen käsittelyynsä on hyvä pysähtyä ja arvioida toistaiseksi saavutettuja tuloksia, Torvalds jatkaa.
Strategian aikaisemmat vuodetut versiot keskittyivät ympäristönäkökulmaan, kuitenkaan huomioimatta aktiivisen metsätalouden positiivisia vaikutusmahdollisuuksia ilmastonmuutoksen torjunnassa ja hillitsemisessä. Lopullisessa strategiaesityksessä tämä potentiaali sekä metsien taloudelliset ja yhteiskunnalliset vaikutukset ovat kuitenkin nostettu esille.
– Strategian vuodetut versiot olivat lähinnä biodiversiteettistrategioita. Nyt julkaistussa strategiassa otetaan vihdoin huomioon metsät monipuolisemmalla tavalla. Tilanne näytti pari viikkoa sitten paljon huonommalta mutta onnistuimme välttämään pahimmat sudenkuopat, Torvalds päättää.
Metsästrategia siirtyy nyt Euroopan parlamentin käsiteltäväksi. Käytännössä tämä tapahtuu kesälomien jälkeen syyskuun alussa.