Vihdoin Suomi saa modernin seksuaalirikoslainsäädännön, joka parantaa rikoksen uhrin asemaa

Oikeusministeri Henriksson historiallisesta uudistuksesta:

Hallitus antoi tänään eduskunnalle esityksensä seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistukseksi. Uudistusta on valmisteltu oikeusministeriössä RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin johdolla. 

– Tämä on historiallinen uudistus. Vihdoin, monen vuoden työn jälkeen, Suomi saa modernin seksuaalirikoslainsäädännön, jossa raiskauksen määritelmä muutetaan suostumusperusteiseksi. Minulle oikeusministerinä tämä on ollut yksi suurimmista ja tärkeimmistä hankkeista urani aikana, RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson toteaa. 

Uudistus sisältää lukuisia suurempia muutoksia, jotka parantavat rikoksen uhrin asemaa ja merkitsevät merkittävää muutosta seksuaalirikoksia koskevaan ajattelutapaan.  Raiskaus määritellään sukupuoliyhteydessä olemiseksi sellaisen henkilön kanssa, joka ei osallistu siihen vapaaehtoisesti. Myös muiden seksuaalirikosten osalta vapaaehtoisuuden puute on jatkossa keskeinen. 

– Seksuaalisen itsemääräämisoikeuden tulee olla koskematon. Seksuaalirikokset ovat eräitä vakavimmista rikostyypeistä. Nämä rikokset uhkaavat laajasti ihmisten turvallisuutta ja turvallisuudentunnetta. Rikoksen uhriksi joutuneista moni kärsii läpi elämänsä. Siksi pidän erittäin tärkeänä, että me tämän uudistuksen myötä parannamme näiden vakavien rikosten uhrien asemaa ja samalla varmistamme, että näihin rikoksiin syyllistyviä rangaistaan ankarammin, Henriksson sanoo.

Uudistuksessa muutetaan myös rikoslain säännöksiä lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten osalta. Samalla rangaistukset ankaroituvat. 

– Lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat erittäin vahingollisia ja kuuluvat kaikista vastemielisimpiin rikoksiin. Lapset ovat erityisen haavoittuvassa asemassa. Uuden lainsäädännön myötä rangaistukset ankaroituvat ja voimme paremmin suojella lapsia, Henriksson sanoo. 

Toinen tärkeä esitetty muutos on, että jatkossa seksuaaliseen ahdisteluun voisi syyllistyä muullakin tavalla kuin toista koskettelemalla. Lisäksi toista esittävän seksuaalisen kuvan luvaton levittäminen tulee erikseen rangaistavaksi. Näillä ja muilla uusilla säännöksillä voidaan puuttua tehokkaammin myös internetissä ja sähköisellä viestinnällä tehtyihin seksuaalisiin loukkauksiin.

– Yhteiskunnassamme on laaja yhteisymmärrys siitä, miten tärkeä seksuaalirikoslainsäädännön uudistus on. Me RKP:ssä olemme pitkään tehneet töitä tämän uudistuksen puolesta yhdessä muun muassa RKP:n naisjärjestön sekä monen muun kansalaisyhteiskunnan toimijan kanssa. Haluan esittää suuren kiitoksen kaikille, jotka ovat tehneet töitä tämän tärkeän asian eteen. Tänään on suuri päivä, Henriksson jatkaa. 

 

Lue lisää seksuaalirikoslainsäädännön muutoksista:

https://oikeusministerio.fi/-/rikoslain-uudistaminen-vahvistaa-seksuaalista-itsemaaraamisoikeutta

Kuraattorit ja psykologit pysyvät koulutuksen toimialan alla Helsingissä: voitto lapsille ja kouluille

Olemme erittäin iloisia siitä, että kuraattorit ja koulupsykologit pysyvät kasvatuksen ja koulutuksen toimialan alla Helsingissä, sanoo kaupunginhallituksen jäsen Marcus Rantala ja kaupunginvaltuutettu ja koulutus- ja kasvatusjaoston jäsen Nora Grotenfelt.

Lue edellinen artikkeli

Blomqvist: Seksuaalirikoslainsäädännön uudistus on historiallinen tasa-arvouudistus

Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist iloitsee hallituksen esityksestä seksuaalirikoslainsäädännön uudistamiseksi, joka annettiin tänään eduskuntaan. Esitystä on valmisteltu oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin johdolla.

Lue seuraava artikkeli