Vihdoinkin translaki voidaan viedä maaliin!

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on tänään saanut valmiiksi mietintönsä sukupuolen vahvistamisesta koskevasta lakiehdotuksesta, eli niin sanotusta Translaista. Useat ihmisoikeuselimet ovat jo pitkään arvostelleet Suomen transsukupuolisuuslainsäädäntöä, joka rikkoo YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallista julistusta. Lainsäädännön uudistaminen on siksi sisällytetty hallitusohjelmaan, ja tämän myötä hallituksen esitys uudeksi translainsäädännöksi annettiin eduskunnalle syyskuussa. Sosiaali- ja terveysvaliokunta on keskustellut asiasta syksyn aikana ja kuullut laajasti niin asiantuntijoita kuin myös etujärjestöjä. Kansanedustaja, ja valiokunnan jäsen Veronica Rehn-Kivi (RKP) on helpottunut ja iloinen, että mietintö on vihdoin hyväksytty.

– Keskustelu tästä asiasta on kohdannut valiokunnassa sekä odotettuja että odottamattomia varauksia, vaikka suurin osa kuulemistamme asiantuntijoista kannatti lakiehdotusta voimakkaasti. Suomi on loukannut transsukupuolisten ihmisoikeuksia aivan liian kauan. Tämä uudistus ei tule päivääkään liian aikaisin, sanoo Rehn-Kivi.

Ehdotetun lainsäädännön tavoitteena on vahvistaa henkilön itsemääräämisoikeutta erottamalla juridisen sukupuolen määrittäminen lääketieteellisistä hoidoista. Muutoksen myötä sukupuolen määrittämistä koskeva hakemus perustuu henkilön omaan kokemukseen sukupuolestaan. Myös paljon kritisoitu säännös, jonka mukaan transsukupuoliset on pakko steriloida, ehdotetaan poistettavaksi.

– Olen todella iloinen, että tämä väärä ja vanhentunut lainsäädäntö vihdoin poistetaan. Jatkossa lisääntymiskyvyn puuttumisen vaatimus ei saisi olla edellytys juridisen sukupuolen määrittämiselle, Rehn-Kivi lisää.

Oppositio on vaatinut valiokuntakäsittelyssä lisättäväksi, että ilmoitusta laillisesta sukupuolenvaihdoksesta ei saa tehdä useammin kuin vuoden välein.

– Vaikka osallistuin päätökseen, katson, että aikaraja antaa väärän kuvan siitä, mitä me haluamme uudelta lailta. Päätös oikeudellisesta sukupuolenkorjauksesta ei ole päätös, jota tehdään, tai tulisi tehdä, kevyesti. Nyt saamme sen näyttämään siltä, että meidän mielestämme on ok vaihtaa sukupuolta aika ajoin. Tämä ei ollut tarkoitus, sanoo Rehn-Kivi.

Bergqvist: Tarvitsemme muutoksia, jotta saamme lisää yritysinvestointeja

Amcham Finland ja Business Finland järjestivät keskiviikkona vaalikeskustelun Suomen elinkeinoelämästä, jossa keskityttiin siihen, miten yritysten investointimahdollisuuksia voitaisiin edistää ja tutkimus- ja kehittämisresursseja lisätä. RKP:n kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Sandra Bergqvist korosti useita toimenpiteitä, joilla Suomesta tehdään entistäkin houkuttelevampi maa investoida.

Lue edellinen artikkeli

Henriksson: Lisää opetustunteja toisessa kotimaisessa kielessä

Valtioneuvosto on tänään hyväksynyt asetuksen toisen kotimaisen kielen opetuksen lisäämisestä. Syksystä 2024 alkaen B1-kielen opetusta lisätään yhdellä viikkotunnilla vuosiluokilla 7–9. Suomen Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on tyytyväinen siihen, että RKP:n pitkän aikavälin tavoite on nyt toteutumassa.

Lue seuraava artikkeli