Wickström: Maailman onnellisin maa ei saa kääntää selkäänsä kasvavien huumeongelmien edessä

RKP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Henrik Wickström on huolissaan kasvavasta määrästä huumekuolemia Suomessa. Vuonna 2021 huumausaineisiin kuoli Suomessa vajaat 290 henkilöä. Jokaisella näistä ihmisestä on oma tarinansa, omat läheisensä ja ystävät, jotka ovat jääneet näitä menetettyjä henkilöitä kaipaamaan. Diakonissalaitos tiedotti eilen, että Suomi on jo kärjessä alle 25-vuotiaiden huumekuolemissa.

-Tämä on todella surullista kuultavaa meidän maassamme, jonka me haluamme olla maailman lapsiystävällisin maa. Maailman onnellisin maa ei saa kääntää selkäänsä kasvavien huumeongelmien edessä, sanoo Wickström.

Erityistä huolta herättää todella ja raju kehitys isoissa kaupungeissa. Viime viikolla Helsingin kaupunki tiedotti, että huumeisiin kuolleiden lukumäärä oli vuonna 2021 Helsingissä mittaushistorian suurin 15-vuotisen mittaushistorian aikana. Suomessa huumeisiin kuolleista joka viides on helsinkiläinen. 

-Tähän surulliseen kehitykseen ei löydy yksiselitteistä vastausta. Tilanteeseen vaikuttaa moni asia kuten mielenterveysongelmat, henkilökohtainen elämän tilanne, oma perhe ja lähiympäristö ja syrjäytyminen. On todella tärkeää, että me pystymme avoimesti tässä salissa keskustelemaan tästä aiheesta. Mielestäni on ilmiselvää, että tarvitsemme uusia keinoja, joilla voisimme saada katkaistua tämän järkyttävän trendin. 

– Hallitusohjelmassa linjataan, että meidän tulee panostaa toimenpiteisiin, jolla huumekuolemia saadaan vähennettyä. Tämä on todella tärkeää ja tämän työn tulisi yhdistää yli hallitus- ja oppositiorajojen. Ennaltaehkäisy, varhainen puuttuminen ja laajempi palveluvalikoima palveluita etenkin nuorille olisivat tärkeitä, toteaa Wickström. 

Eduskunta käsitteli tänään ensimmäistä kertaa kansalaisaloitetta, jossa peräänkuulutetaan käyttöhuonekokeilua. -RKP:llä on puoluekokouspäätös käyttöhuonekokeilun edistämisestä. Tämä on myös yksi monen asiantuntijan esiintuomista ehdotuksista. Siksi toivonkin kyseisen asian edistämiseksi tehdyn kansalaisaloitteen tiimoilta hyvää, asiallista ja avointa keskustelua ja käsittelyä ennen eduskunnan lopullista päätöstä, sanoo Wickström.

Euroopan parlamentti antoi lopullisen hyväksynnän: EU saa päivitetyn uusiutuvan energian direktiivin

Euroopan parlamentti hyväksyi tiistaina uusiutuvan energian direktiivin kolmikantaneuvottelujen tuloksen. Useimmiten parlamentin lopullisessa äänestyksessä on kyse lähinnä muodollisuudesta, joka hoidetaan pian neuvottelujen jälkeen. Tällä kertaa Eurooppa-neuvoston hyväksyntä viipyi, jäsenmaiden erimielisyyksistä johtuen. Näin ollen Euroopan parlamenttikaan ei pystynyt aikaisemmin antamaan lopullista hyväksyntäänsä päivitetylle lainsäädännölle.

Lue edellinen artikkeli

Torvalds olisi mielellään kuullut päivän puheen unionin tilasta 4 vuotta sitten: ”Mahdollinen lupaus paremmasta”

Keskiviikon vuosittaisessa puheessa unionin tilasta nähtiin taisteluvalmis Ursula von der Leyen. Jäljellä olevat 267 päivää EU-vaaleihin, vaikuttivat komission puheenjohtajan valintoihin sekä sanojen että teemojen osalta.

Lue seuraava artikkeli