Aluevaalien alla käytävissä keskusteluissa on tullut selvästi ilmi, että nuorten hyvinvointi on asia, jota meidän on otettava vakavasti. Meidän on priorisoitava nuorten syrjäytymistä ehkäisevää työtä. RKP:n varapuheenjohtaja Henrik Wickström painottaa, että yhteistyö koulun ja oppilashuollon välillä on toimittava myös kun uudet hyvinvointialueet ottavat vetovastuun.
– Meidän on löydettävä oppilaat, jotka voivat huonosti, ja varmistettava, että he saavat tarvitsemansa avun ajoissa. Psykologi- ja kuraattoripalveluiden on oltava helposti saatavilla. Meidän on myös varmistettava, että löytyy tarpeeksi ruotsinkielisiä asiantuntijoita, jotka voivat antaa lapsille ja nuorille tukea, Wickström sanoo.
Wickström toivoo myös, että hyvinvointialueet panostavat mielenterveyspalveluiden kehittämiseen. Avun hakeminen voi olla monelle nuorelle iso askel, siksi tarvitaan matalan kynnyksen vastaanottoja. Tämä on asia, jota RKP on pitkään ajanut.
– Tarvitsemme matalan kynnyksen vastaanottoja siellä, missä nuoret liikkuvat ja että he tarvittaessa pääsevät vastaanotolle myös ilman ajanvarausta. Koronapandemian aikana psyykkinen pahoinvointi on lisääntynyt. Meidän on nyt aktiivisesti tarjottava nuorille tukea, Wickström, sanoo.