Aloite 22 – Laajennetaan turvapaikanhakijoiden mahdollisuuksia saada työntekoon oikeuttavia oleskelulupia

Puoluekokouksen päätös

Puoluekokouksen päätös

RKP toimii sen hyväksi

  • että turvapaikanhakijoiden työskentelyä heidän odottaessaan oleskelulupapäätöstä mahdollistetaan.
  • että turvapaikanhakijoiden työoleskelulupia helpotetaan.

Aloitteen käsittely

Puoluevaltuuston vastaus

Ei ole oikein, että ihmiset, jotka haluavat tehdä työtä ja elättää itsensä, eivät saa tehdä niin. Turvapaikanhakijoilla tulee muiden tavoin olla mahdollisuus työskennellä turvapaikanhakijan asemasta huolimatta. Tällä hetkellä turvapaikkaa hakeneen on odotettava kolme tai jopa kuusi kuukautta ennen kuin hän voi ottaa vastaan ​​työtä. Jos henkilö on esittänyt voimassa olevan passin tai muun matkustusasiakirjan, raja on kolme kuukautta. Mikäli passia tai matkustusasiakirjaa ei voida esittää, raja on kuusi kuukautta. Jos jättää uuden hakemuksen 1.6.2019 jälkeen, joutuu odottamaan kolme tai kuusi kuukautta ennen kuin voi taas työskennellä. Uudella hakemuksella tarkoitetaan jo päätöksen saaneen turvapaikanhakijan jättämää turvapaikkahakemusta.

Useiden kuukausien odottelu ilman että voi ottaa työtä vastaan on pitkä aika. Oleskelulupapäätöksen odottaminen ilman mahdollisuutta ottaa työtä vastaan ei tarjoa parhaita mahdollisia edellytyksiä onnistuneelle kotoutumiselle, vaikka halu tehdä työtä ja kotoutua voi olla suuri.

Kaikki turvapaikanhakijat saavat maahanmuuttovirastolta myös prepaid-maksukortin, jolle palkan voi maksaa suoraan ilman pankin asiakkuutta.

Päätösehdotus

RKP toimii sen hyväksi

  • että turvapaikanhakijoiden työskentelyä heidän odottaessaan oleskelulupapäätöstä helpotetaan.
  • että turvapaikanhakijoiden työoleskelulupia helpotetaan.

Aloite 22 – Laajennetaan turvapaikanhakijoiden mahdollisuuksia saada työntekoon oikeuttavia oleskelulupia

RKP:n tulee toimia sen hyväksi, että turvapaikanhakijoiden mahdollisuuksia saada työntekoon oikeuttavia oleskelulupia helpotetaan.

Koska turvapaikanhakijat eivät saa poistua maasta turvapaikkaprosessin aikana, passin hankkiminen laillisesti työntekoon oikeuttavan oleskeluluvan hakemista varten on mahdotonta tapauksissa, joissa maalla ei ole suurlähetystöä Suomessa. Yksi mahdollisuus voisi olla määräaikaisten työntekoon oikeuttavien oleskelulupien myöntäminen esimerkiksi Punaisen Ristin asiakaskortin tuella. Koska monet turvapaikanhakijat työskentelevät ja toimivat jo työpaikalla, heillä tulisi olla parempi mahdollisuus hakea työntekoon oikeuttavaa oleskelulupaa. Tämä voisi hillitä työvoimapulaa monilla aloilla ja antaa ihmisille turvallisuutta ja jatkuvuutta hakuprosesseihin.

Päätösehdotus

Puoluekokous päättää, että RKP toimii eduskunnassa ja hallituksessa sen hyväksi

  • että helpotetaan turvapaikanhakijoiden työntekoon oikeuttavan oleskeluluvan hakemista.
  • että selvitetään mahdollisuutta myöntää väkiaikaisia työntekoon oikeuttavia oleskelulupia esimerkiksi Punaisen Ristin asiakaskortin tuella.

Aloitteen tekijä/tekijät

Tanja Eklund, RKP:n paikallisosasto, Ylimarkku