Aloite 33 – Mielenterveyshoitaja kouluihin

Puoluekokouksen päätös

Puoluekokouksen päätös

SFP arbetar för:

  •  att det i grundskolan och på andra stadiet ska finnas en psykiatrisk sjukskötare per 500 elever.

Aloitteen käsittely

Puoluevaltuuston vastaus

Nuorten hyvinvointi on aiempaa polarisoituneempaa ja nuorten psyykkiset ongelmat ovat lisääntyneet. Apua tulee aina olla nuorten saatavilla ja avun hakemisen kynnyksen tulee olla aina matala.

Mielenterveyspalveluihin tulee päästä viipymättä, ja erityisen tärkeää on saada palvelua omalla äidinkielellään. Tällä hetkellä meillä on kova pula koulupsykologeista, kuraattoreista ja psykoterapeuteista, erityisesti ruotsinkielisistä.

Kuten aloitteessa todetaan, jo nyt on hyvinvointialueita, jotka ovat panostaneet asiaan ja rekrytoineet mielenterveyteen erikoistuneita sairaanhoitajia alueen kouluihin. Tällä tavoin on voitu täydentää kouluissa jo saatavilla olevia mielenterveyspalveluita. Tämä puolestaan ​​on parantanut lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen saatavuutta ja madaltanut avun hakemisen kynnystä. Tätä hyvää työtä tulee jatkaa. Emme halua antaa kunnille ja hyvinvointialueille enempää lakisääteisiä tehtäviä. Uskomme, että alueiden itsensä on parempi luoda niille parhaiten sopiva käytäntö, jonka tavoitteena on, että kaikilla on pääsy hyviin mielenterveyspalveluihin.

RKP on pitkään työskennellyt nuorten mielenterveyden hyväksi. Orpon hallituksessa RKP toimii myös sen hyväksi, että ”turvataan lainsäädännöllä lasten ja nuorten yhdenvertainen pääsy perustasolla lyhytpsyko­terapiaan tai muihin vaikuttaviin psykososiaalisiin hoitoihin (niin sanottu hallituksen mallin mukainen lasten ja nuorten terapiatakuu). Edistetään matalan kynnyksen toiminnan, muun muassa walk in -palveluiden ja chat-palveluiden ja mielenterveysavun saatavuutta koko maassa”.

Hallitus ottaa käyttöön lasten ja nuorten terapiatakuun.

Päätösehdotus

RKP toimii sen hyväksi

  • että peruskoulussa ja toisella asteella on yksi mielenterveyshoitaja 500 oppilasta kohden.

Aloite 33 – Mielenterveyshoitaja kouluihin

Lapset ja nuoret voivat henkisesti entistä huonommin nykypäivän Suomessa. MIELI ry:n mukaan mielenterveyshaasteet aiheuttavat yhteiskunnalle vuosittain jopa 11 miljardin euron kustannukset. Nuorten keskuudessa yleisin syy työkyvyttömyyseläkkeelle jäämiseen ovat mielenterveyden haasteet. Tämä kehitys on hälyttävää ja vaatii aktiivisia toimia.

On tärkeää, että voimme tukea ja auttaa lapsia ja nuoria riittävän varhaisessa vaiheessa. Parhaat toimet tehdään kouluissa ja varhaiskasvatuksessa. Valitettavasti uusilla hyvinvointialueilla on haasteita koulupsykologien rekrytoinnissa. Samoin hyvinvointialueiden heikko taloudellinen tilanne on monen lapsen ja nuoren kohdalla heikentänyt koulukuraattorin palveluita.

Uusia ponnisteluja tarvitaan kasvavien mielenterveyden haasteiden selättämiseksi. Siksi uskomme, että kouluissa tulisi olla mielenterveyshoitaja, joka voisi tukea ja auttaa lapsia ja nuoria, kun he tarvitsevat apua. Jos mielenterveyshoitaja kuuluisi oppilashuollon tiimiin ja koulun arkeen, voisi se nopeuttaa lasten ja nuorten mahdollisuuksia saada oikea-aikaista apua ajoissa.

Jo nykyään on hyvinvointialueita, jotka toimivat näin. Me allekirjoittaneet haluamme, että tästä säädetään laissa ja että se mitoitetaan niin, että kaikki lapset ja nuoret pääsevät palvelun piiriin. Tämä olisi konkreettinen toimenpide lasten ja nuorten mielenterveyden ongelmien aiheuttamien haasteiden vähentämiseksi.

Päätösehdotus

Me allekirjoittaneet haluamme

  • että RKP toimii sen hyväksi, että mielenterveyshoitajan läsnäolo peruskoulussa ja toisella asteella muutetaan lakisääteiseksi palveluksi, joka on mitoitettu samalla tavalla kuin koulukuraattoripalvelu (vähintään 1 hoitaja 500 oppilasta kohti).

Aloitteen tekijä/tekijät

Sebastian Ekblom

RKP Porvoon keskustassa