Sosiaalihuolto ja ennaltaehkäisevä hoitotyö vaativat paikallista tuntemusta ja niiden on oltava ihmisläheisiä.
Molemmat ovat erittäin tärkeitä hoitoketjun osia, erityisesti kun guomioidaan hallituksen tavoite laskea hoitokustannuksia. RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson nosti esiin kysymyksen RKP:n kuntapäivillä Tampereella tänään.
– Olen erittäin huolissani siitä, mitä sosiaalihuollolle tapahtuu, jos sitä jatkossa yritetään hoitaa maakuntatasolla. Hallitus unohti jo potilaan terveydenhuoltouudistuksessa. Riksi on suuri, että yksittäinen ihminen unohdetaan myös sosiaalihuollossa. En esimerkiksi näe, että maakunnilla olisi kuntoa parempaa osaamista siitä, miten koti- tai vanhustenhoito tulisi järjestää, tai miten kestävä ennaltaehkäisevä lastensuojelu voidaan parhaiten varmistaa. Tätä kysymystä hallituksen tulisi aidosti miettiä uudelleen, sanoo Henriksson.
RKP on jo pitkään painoittanut, että sosiaalihuolto tulisi jättää hallituksen keskittämisvetoisen terveydenhuoltouudistuksen ulkopuolelle. Lisäksi puolue pitää tärkeänä, että ennaltaehkäisevä työ myös jatkossa yhdistetään sosiaalihuoltoon.
– Sosiaalihuoltotyö vaatii aktiivista yhteistyötä julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin välillä. Meidän on varmistettava, että nuoret saavat hyvän koulutuksen ja mielekkään vapaa-ajan, sekä ajoissa huomata ne, jotka ovat vaarassa syrjäytyä. Sellaisista tiedoista maakunnat eivät yksinään voi olla selvillä, vaan ne tarvitsevat avukseen kunnat ja niissä olevan osaamisen.