Thomas Blomqvist, pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri, korostaa päästöttömään energiaan siirtymisen ja energiantuotannon omavaraisuuden lisäämisen merkitystä. Ministeri Blomqvist vieraili Kristiinankaupungissa, Kaskisessa ja Närpiössä 13. kesäkuuta ja tapasi muun muassa yrityksiä, jotka ovat panostaneet uusiutuviin ratkaisuihin.
– Siirtymä päästöttömään ja enemmän kotimaassa tuotettuun energiaan on välttämätöntä sekä ilmaston, että valmiuden näkökulmasta. Venäjän sota Ukrainaa vastaan korostaa entisestään siirtymän tarvetta, jotta meistä tulisi riippumattomia venäläisestä fossiilisesta energiasta, Blomqvist sanoo.
– Energiamuutos vaatii suuria muutoksia, mutta tuo mukanaan samalla myös suuria mahdollisuuksia, varsinkin elinkeinoelämälle. Suomella on kaikki edellytykset olla edelläkävijä. Panostamalla huippuosaamiseen, tutkimukseen ja kehitykseen voimme sekä luoda työpaikkoja, että vahvistaa elinkeinoelämäämme, ja tästä näemme myös konkreettisia esimerkkejä Pohjanmaalla. Vierailun aikana sain kuulla tuuli- ja aurinkovoiman, mutta myös bio- ja vetykaasun mahdollisuuksista. On tärkeää, että valtion, kunnan ja elinkeinoelämän välillä on toimiva vuoropuhelu ja yhteistyö, sanoo Blomqvist.
– Meidän on turvattava yritystemme kilpailukyky ja oikeudenmukainen siirtymä. Tärkeitä toimenpiteitä ovat olleet muun muassa teollisuuden sähköveron alentaminen EU:n vähimmäistasolle, panostukset energiatukeen ja maatalouden tukipakettiin, mutta samaan aikaan on selvää, että kauaskantoista työtä on jatkettava, Blomqvist jatkaa.
Blomqvist korostaa, että on tärkeää, että myös alkuteollisuus nähdään osana energiasiirtymää.
– Sodan myötä on käynyt yhä selvemmäksi, että kestävä kotimainen elintarviketuotanto ja elinvoimainen alkutuotanto ovat valmiutemme peruskiviä. Vain varmistamalla, että meillä on oma kannattava elintarviketuotanto, voimme turvata elintarvikkeiden saatavuuden myös kriisitilanteissa.