Seksuaalinen häirintä on edelleen suuri yhteiskunnallinen ongelma ja se on ristiriidassa jokaisen yksilön yksityisyyden ja turvallisuuden oikeuden kanssa. Ongelmasta eroon pääsemiseksi tarvitaan pitkäjänteistä työtä, huomauttaa pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist. Ministeri Blomqvist osallistuu tänään (8.2) pyöreän pöydän keskusteluun häirinnän ehkäisystä ja tasavertaisen kohtelun lisäämisestä pelastusalalla.
– Järjestämissämme pyöreän pöydän keskusteluissa on korostettu useita toimenpiteitä tilanteen parantamiseksi eri toimialoilla. Tarvitaan muun muassa selkeitä suuntaviivoja ja toimintamalleja, ja lisäksi jokaisen tulee olla tietoinen vallitsevista pelisäännöistä, jotta muutos on mahdollista, Blomqvist sanoo.
– Häirintätapauksista ilmoittamiseen tulee olla selkeät prosessit ja raportoinnin kynnyksen tulee olla matala. Häirinnän kohteeksi joutuneiden ei myöskään tarvitse huolehtia siitä, että ilmoitus saattaa aiheuttaa riskejä heidän uralleen. Häirinnästä ilmoittaminen vaatii rohkeutta ja uhrien auttaminen ja tukeminen on tärkeää, Blomqvist sanoo.
Vuoden alussa astui voimaan uusi seksuaalirikoslaki. Uusi lainsäädäntö tarkoittaa, että myös muu kuin fyysinen kosketus voidaan määritellä rikokseksi ja että raiskaus määritellään suostumuksen puutteen perusteella.
– Uusi lainsäädäntö lähettää tärkeän signaalin siitä, ettei mitään häirinnän muotoja voida hyväksyä ja siksi sillä on tärkeä rooli seksuaalisen häirinnän ehkäisytyössä, Blomqvist sanoo.
– Viime vuosina on valitettavasti käynyt selväksi, että seksuaalinen häirintä on laajalle levinnyt ja sitkeä ongelma yhteiskunnassamme. On tärkeää, että keskustelua ongelmista jatketaan, jotta kynnystä ilmoittaa seksuaalisesta häirinnästä madalletaan. Seksuaalista häirintää ja väkivaltaa ei voida hyväksyä missään olosuhteissa ja meillä on oltava yhteiskunnassamme nollatoleranssi seksuaalista häirintää kohtaan, Blomqvist sanoo.
Ministeri Blomqvist kutsui puolitoista vuotta sitten koolle ensimmäisen pyöreän pöydän keskustelun seksuaalisesta häirinnästä työmarkkinaosapuolten edustajien kanssa. Sen jälkeen pyöreän pöydän keskusteluja on järjestetty myös pelastusalan, urheilusektorin ja kulttuurialan kanssa. Pelastusalalla järjestettiin 8. helmikuuta pyöreän pöydän keskustelujen toinen osa, jossa seurataan seksuaalisen häirinnän estämiseksi tehtyjä toimenpiteitä.