Adlercreutz: Poikkeuksellinen budjetti poikkeuksellisessa tilanteessa

– Meidän tehtävämme on nyt pitää epidemia kurissa samalla kun huolehdimme siitä, että mahdollisimman monella suomalaisella on huomenna töitä.
Näin sanoi Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz (RKP) ryhmäpuheessaan eduskunnan budjettikeskustelussa keskiviikkona.

Hän painotti, että talousarviossa on useita hyviä panostuksia, jotta Suomi on houkutteleva paikka opiskella ja tehdä tutkimusta ja innovaatioita.

– Suomen houkuttelevuutta sijoittajien keskuudessa lisäävät turvallisuus, tasa-arvo, hyvä koulutus ja olematon korruptio. Siksi vastuullinen talouspolitiikka on myös sosiaalipolitiikkaa. Tässä haastavassa tilanteessa olemme laatineet talousarvion, jossa nämä tekijät ovat tasapainossa.

Adlercreutzin mukaan koronakriisi pakottaa suureen budjettialijäämään. Hän kuitenkin muistuttaa, että Suomi on selviytynyt koronaviruksesta johtuneista taloudellisista vaikeuksista paremmin kuin useimmat muut maat.

Julkisen talouden tasapainottamiseksi Adlercreutz patistaa samansuuntaisiin uudistuksiin kuin Ruotsissa.

– Ruotsissa työmarkkinat uudistettiin 20 vuotta sitten. Ruotsin väestöpyramidi on aivan erilainen kuin meidän. Ruotsin työllisyysaste on huomattavasti Suomen työllisyysastetta korkeampi, ja koska maa on pitkään harjoittanut Suomea avoimempaa maahanmuuttopolitiikkaa, Ruotsilla ei ole samanlaisia väestön ikääntymisestä johtuvia tulevaisuuden haasteita kuin meillä.

– Täällä Suomessa meidän olisi ymmärrettävä, että olemme vastaisuudessa paljon vahvempia, jos nyt onnistumme toteuttamaan työllisyyden parantamiseksi vaadittavia uudistuksia työmarkkinoilla, Adlercreutz sanoo.

Henriksson: Hallitus jatkaa väylämaksujen puolittamista

Hallitus esittää vuoden 2021 talousarviossa muun muassa väylämaksujen puolittamisen jatkoa teollisuuden kilpailukyvyn vahvistamiseksi.

Lue edellinen artikkeli

Torvalds: Ensimmäinen täysistuntoäänestys ilmastolaista menestyksellinen

Euroopan parlamentti antoi tiistain ensimmäisessä täysistuntoäänestyksessä tukensa ympäristövaliokunnan kunnianhimoiselle kompromissille ilmastolaista. – Voimme olla erityisen tyytyväisiä 60 prosentin päästövähennyksestä vuoteen 2030 mennessä, sanoo europarlamentaarikko Nils Torvalds (RKP/Renew).

Lue seuraava artikkeli