Nylander: Oikeus opinto-ohjaukseen vuodeksi yhdeksännen luokan jälkeen

Nuoren ihmisen syrjäytyminen on tragedia nuorelle itselleen ja miljoonaluokan kustannus yhteiskunnalle. Jokainen syrjäytynyt nuori on yksi liikaa. Lähtökohtana pitää olla, että kukaan ei jätetä ulkopuolelle.

Nuorille on yhä tärkeämpää saada hyvä ja riittävä opinto-ohjaus kaikilla asteilla. Opinto-ohjausta pitää kehittää ja resurssit turvata.

– Uutena toimenpiteenä ehdotan, että seuraava hallitus selvittää, miten peruskoulun opinto-ohjaus parhaalla tavalla velvoitetaan seuraamaan nuorta esimerkiksi vuoden ajan yhdeksännen luokan jälkeen. Näin voidaan varmistaa, että jokainen nuori saa yhdeksännen luokan jälkeen paikan esimerkiksi ammattikoulussa, lukiossa, kymppiluokalla tai oppisopimuskoulutuksessa, Nylander sanoo.

– Tähän tarkoitukseen on myönnettävä varoja. Tiedämme, että ajanjakso yhdeksännen luokan jälkeen on monille nuorille kriittinen aika. Tutulla opinto-ohjaajalla olisi mahdollisuus tukea, auttaa ja ohjata monta nuorta myös peruskoulun jälkeen. Tarvitaan yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Äskettäin sama velvollisuus lisättiin lukioihin, ja olisi yhtä tärkeää auttaa nuoria myös yhdeksännen luokan jälkeen, sanoo Nylander.

Blomqvist äänestystuloksesta: Se oli hilkulla

Hävisimme täpärästi (91-92) äänestyksessä Vaasan keskussairaalan laajasta ympärivuorokautisesta päivystyksestä. Harmittaa, mutta tämän voi kuitenkin myös nähdä askeleena eteenpäin.

Lue edellinen artikkeli

Henriksson: Suomen menestys perustuu tietoon – tutkimuksen määrärahoja on korotettava!

– Korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten määrärahoja on korotettava. Suomen on oltava maa johon kannattaa investoida - siksi meidän on myös panostettava tutkimukseen ja kehitykseen. Tämä on ratkaisevaa sekä taloudellisen kasvun että työllisyyden kannalta, RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson sanoo.

Lue seuraava artikkeli