Tärkeä askel kohti tasa-arvoisia perhevapaita

Suunnitellun mallin mukaan päivärahapäivien yhteen laskettu määrä kasvaa. Molemmat vanhemmat saavat yhtä suuren kiintiön, 164 päivää, josta toinen vanhempi voi antaa toiselle 69 päivää omasta kiintiöstään.

Tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvistin mukaan perhevapaiden uudistus on tärkeä askel eteenpäin. Uudistus etenee tavalla, jossa perheiden ja lasten hyvinvointi sekä tasa-arvon edistäminen työelämässä ovat keskiössä.

– Perhevapaiden päivittäminen on tarpeellista. Se lisää joustavuutta, mikä helpottaa perheiden arkea, ja huomioi samalla myös monimuotoiset perheet. Olen myös vakuuttunut siitä, että uudistus tukee työllisyyttä pitkällä aikavälillä, Blomqvist sanoo.

Pohjoismaisessa vertailussa suomalaiset isät käyttävät vähiten perhevapaita: viidesosa isistä eivät ota ollenkaan vapaata ollakseen kotona lastensa kanssa. Selvitysten mukaan korvamerkitty osuus perhevapaista johtaa niiden tasa-arvoisempaan käyttöön.

– On hyvä, että molemmat vanhemmat saavat uudistuksen myötä selkeät osuudet. Haluan samalla korostaa, että tarvitsemme asennemuutoksen. Tarvitsemme työmarkkinakulttuurin, jossa on ymmärrystä sille, että vanhemmat käyttävät vapaita, joihin heillä on oikeus. Meidän isien on myös käytettävä tämä mahdollisuus ottaa enemmän vastuuta perhe-elämässä hyödyksi, Blomqvist sanoo.

Rehn-Kivi: julkisilla hankinnoilla on oltava ilmastokriteerejä

Hallitus kokoontui viikon alussa ilmastoseminaariin Vuosaareen, jossa pohdittiin muun muassa miten julkisia hankintoja voitaisiin ohjata ilmastoystävällisten vaihtoehtojen edistämiseksi. Arvioiden mukaan kaikkien julkisten hankintojen arvo on 35 miljardia euroa vuodessa. Kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi (RKP) osallistui hankintatyöryhmän työhön, jossa laadittiin ehdotus, jonka on määrä auttaa Suomea saavuttamaan hiilineutraalisuus.

Lue edellinen artikkeli

Adlercreutz eduskunnan avauskeskustelussa: Työllisyys on nyt tärkein

Työllisyysasteen nostaminen on tärkein tehtävämme, painottaa ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz eduskunnan avauskeskustelussa tiistaina.

Lue seuraava artikkeli