Svenska riksdagsgruppens generalsekreterare Henrik Stenbäck ställer upp i riksdagsvalet

Svenska riksdagsgruppens generalsekreterare Henrik Stenbäck ställer upp i riksdagsvalet för SFP i Helsingfors.

–  Jag har inte tidigare ställt upp i ett riksdagsval, men vill göra det nu efter att i drygt fem år arbetat på heltid med politik i riksdagen. Också under min tidigare bana som journalist på bland annat Vasabladet och Hbl präglades mina frågeställningar mycket av politik. Det är med de erfarenheterna i bagaget jag ställer upp, säger Henrik Stenbäck.

Han ser vissa frågor som helt nödvändiga att lösa under nästa valperiod.

– Vi behöver äntligen en genomgripande familjeledighetsreform. Under nästa valperiod avgörs också om vi är trovärdiga när det gäller klimatpolitiken – det är nu vi ska ta besluten som gör det lättare att leva klimatsmart och ha en mer hållbar livsstil, säger Stenbäck.

Stenbäck tror att satsningar på skolan, utbildningen och forskningen är investeringar som alltid betalar sig tillbaka.

– De satsningarna behövs för att ytterligare höja sysselsättningsgraden. Sysselsättningsgraden har gått uppåt, vilket är bra, men vi kan bättre. Vår ekonomi behöver både arbetsrelaterad och studierelaterad invandring. Det måste bli ett slut på pratet om att vårt samhälle inte ska te sig attraktivt för inflyttning. Jag är en vän av ett ordnat samhälle som tar hand om sina medborgare, men inåtvändhet gagnar ingen., säger Stenbäck.

SFP-gruppen i riksdagen har nu i fyra år varit i opposition. Stenbäck anser att det finns en klar beställning på att SFP åter behövs i regeringen.

–  För alla partier är det nyttigt att emellanåt vara i opposition. Man har tid att söka kärnan i den egna politiken. Nu har vi ändå sett tillräckligt av den nuvarande regeringen. Det är dags för en ny koalition där SFP är med och bygger vidare på vårt nordiska välfärdssamhälle, säger Stenbäck.

Lyckad nominering för SFP

Svenska folkpartiet går till riksdagsval med ytterst starka listor. SFP har totalt 98 kandidater i nio kretsar.

Läs föregående artikel

Sabrina Kaleva ställer upp i riksdagsvalet i Helsingfors

Sabrina Kaleva har studerat företagsekonomi och jobbar som kundchef inom ekonomiförvaltning. Vid sidan om arbetet är hon aktiv i Juniorhandelskammaren.

Läs följande artikel