Motion 46 – Instiftandet av en fjärde vice ordförandepost

Beslut

Partidagens beslut

Motionen föranleder inte åtgärder.

Behandling

Partifullmäktiges svar

Svenska folkpartiets Samkrets har på endast några år blivit en aktiv och viktig aktör inom partiet. Samkretsen har bland annat haft en betydelsefull uppgift då partiet kunnat gå till historiska val under de senaste åren, med kandidater i alla valkretsar på fasta landet. Samkretsen har sedan några år tillbaka en stadgeenlig plats i partistyrelsen samt invalda representanter i partifullmäktige.

Motionären lyfter upp att partiet sedan urminnestid skulle ha haft som kutym att representanterna i partiledningen alltid skulle ha representerat olika kretsar. Men vid en närmare titt på historien så kan konstateras att det endast sedan 1998 varit denna kutym. Före det kan det anses ha varit tradition att en av de då fyra registrerade kretsarna inte var representerad i presidiet.

Partiets vice ordförandeposter är inte öronmärkta till vissa kretsar, utan på varje partidag väljs presidiet enligt partiets stadgar. Det att partiets presidium skulle ha fyra vice ordföranden förutom partiordförande leder inte automatiskt till att partiets alla fem kretsar skulle vara representerade i presidiet.

Beslutsförslag

Motionen föranleder inte åtgärder.

Motion 46 – Instiftandet av en fjärde vice ordförandepost

Partiet har sedan urminnestider haft som kutym att ordföranden och de tre vice ordföranden kommer från olika kretsar. Detta har fungerat bra så länge som det fanns fyra kretsar. I och med att en ny kretsorganisation grundades inom partiet 8.3.2020 under namnet Svenska folkpartiets Samkrets – Ruotsalaisen Kansanpuolueen Yhteispiiri faller den nygrundande kretsen utanför den här kutymen. Kretsen representerar till arealen en större yta, än de övriga kretsarna tillsammans och är den bästa potentialen för partiets tillväxt utanför det traditionella Svenskfinland. Kretsen har som verksamhetsområde totalt åtta valkretsar: Birkaland, Lappland, Mellersta Finland, Satakunta, Savolax-Karelen, Sydöstra Finland, Tavastland och Uleåborg. Även om Samkretsen på intet sätt upplever att den blivit styvmoderligt behandlad, föreslår Samkretsen att en fjärde vice ordförande post inrättas. Potentialen finns där, det gäller att ta tag i tillfället!

Beslutsförslag

Att partistyrelsen åläggs att skrida till åtgärder för att ändra partiets stadgar så att partiet har fyra vice ordföranden.

Motionär

Svenska folkpartiets Samkrets kretsstyrelse – Ruotsalaisen Kansanpuolueen Yhteispiirin piirihallitus