Adlercreutz: Lagförslaget om lokala avtal till riksdagen

– Idag, på den nationella Företagardagen, har regeringen godkänt lagförslaget om lokala avtal. Det här är något som Svenska folkpartiet har arbetat för länge. Nu tar vi ett viktigt steg mot att möjliggöra ökad flexibilitet på arbetsmarknaden och ökad produktivitet i företagen, säger undervisningsminister och SFP:s partiordförande Anders Adlercreutz.

– Vi har utrett möjligheter till lokala avtal under flera regeringsperioder – nu lyckades vi äntligen få ett förslag till riksdagen. Nu blir det bland annat möjligt för icke-organiserade arbetsplatser att ingå lokala avtal.

Lagförslaget om lokala avtal börjar nu behandlas av riksdagen. Enligt förslaget görs det flera ändringar i arbetslagstiftningen för att möjliggöra lokala avtal i olika slags företag. Adlercreutz lyfter fram att det blir lättare för arbetstagarna att påverka tillsammans, oberoende av om man är fackansluten eller inte. Det möjliggörs även att lokala avtal kan ingås med ett förtroendeombud.

– Finland är ett exportberoende land och företagen utgör drivmotorn i vår ekonomi. Vi behöver ekonomisk tillväxt och det här lagförslaget är ett bra exempel på hur vi med hjälp av strukturella reformer kan förbättra förutsättningarna för våra företag att verka, säger Adlercreutz.

 Propositionen om lokala avtal föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Norrback & Ingo: Ett steg mot balans i livsmedelskedjan

Idag har regeringen gett förslag på ändringar i livsmedelsmarknadslagen till riksdagen. De centrala förändringarna är att stärka livsmedelsmarknadsombudsmannens ställning. Riksdagsledamöterna Anders Norrback (SFP) och Christoffer Ingo (SFP) är nöjda med att arbetet för en mer balanserad livsmedelskedja framskrider.

Läs föregående artikel

Biaudet: Medmänsklighet ger grunden till rätten för obotligt sjuka att välja ett värdigt slut

Medborgarinitiativet om eutanasi syftar till att ge obotligt sjuka personer möjlighet att välja ett värdigt slut på sitt liv under noggrant reglerade omständigheter. Riksdagen förde en remissdebatt i ärendet idag.

Läs följande artikel