Biaudet: Medmänsklighet ger grunden till rätten för obotligt sjuka att välja ett värdigt slut

Medborgarinitiativet om eutanasi syftar till att ge obotligt sjuka personer möjlighet att välja ett värdigt slut på sitt liv under noggrant reglerade omständigheter. Riksdagen förde en remissdebatt i ärendet idag.

– Medborgarinitiativet understryker att eutanasi och palliativ vård inte är motsatser, utan båda bör finnas till hands beroende på patientens behov. I Finland är det för närvarande olagligt att ge aktiv dödshjälp. Det är inte möjligt ens då en person med dödlig sjukdom lider av oerhörda smärtor. Ur etiskt perspektiv handlar det om en människas rätt att bestämma över slutskedet av sitt liv och om hur man får möta sin död, när allt hopp är ute. Ingen annan människa ska kunna påtvinga en person att förlänga ett omänskligt lidande inför döden, säger riksdagsledamot Eva Biaudet.

Medborgarinitiativet specificerar tolv strikta kriterier för när eutanasi kan övervägas, och betonar samtidigt att ingen läkare eller vårdpersonal ska tvingas utföra eutanasi.

– Det här är en djupt personlig fråga och vi måste skapa en lag som reflekterar vårt samhälles värderingar – en finsk modell som ger människor en verklig valmöjlighet i livets slutskede, säger Biaudet. 

Initiativet har fått starkt stöd från både allmänheten och delar av läkarkåren, och debatten om hur lagstiftningen ska anpassas till de förändrade attityderna fortsätter under utskottsbehandlingen.

Adlercreutz: Lagförslaget om lokala avtal till riksdagen

– Idag, på den nationella Företagardagen, har regeringen godkänt lagförslaget om lokala avtal. Det här är något som Svenska folkpartiet har arbetat för länge. Nu tar vi ett viktigt steg mot att möjliggöra ökad flexibilitet på arbetsmarknaden och ökad produktivitet i företagen, säger undervisningsminister och SFP:s partiordförande Anders Adlercreutz.

Läs föregående artikel

Wickström: Västra Nylands välfärdsområde måste utvärdera behovet av att utöka jourtiden vid sjukhuset

Riksdagsledamot Henrik Wickström (SFP) hoppas att Västra Nylands välfärdsområde gör en analys på hur 8–20 jouren vid Raseborgs sjukhus fungerar. Regeringen har idag meddelat att jouren vid Raseborg skulle få vara öppen 24/7 men Västra Nylands välfärdsområde fattade ett annorlunda beslut i år vilket gör att jourtiden är begränsad.

Läs följande artikel