Wickström: Vi minskar på byråkratin och ökar flexibiliteten för såväl företag som medborgare

Riksdagsledamot Henrik Wickström representerar Svenska folkpartiet i den arbetsgrupp för uppluckring av normer som har tillsatts av regeringspartiernas riksdagsgrupper. Målsättningen i regeringsprogrammet är att identifiera 300 byråkratiska normer som borde slopas eller luckras upp. Ledamot Wickström har tagit över arbetet efter Joakim Strands ministerutnämning. Gruppen har lagt fram en lista på 33 normer som berör en mängd olika sektorer som ska luckras upp, med målsättningen att minska på byråkratin och öka flexibiliteten för såväl företag som medborgare.

I den framförda listan finns bland annat förslag om att förenkla upplösningen av aktiebolag, och förtydligande av processer angående skatteåterbäring och restskatt som påverkar speciellt mindre bolag.

-Det är viktigt att underlätta företagandet i Finland. Det är genom företagande vi vänder på den negativa ekonomiska trenden i landet, eftersom det är företagen som skapar arbetsplatser och därmed även välfärd. Tröskeln för att våga grunda bolag sänks förhoppningsvis i och med detta, säger Wickström.

Wickström lyfter även upp de förslag som har med social- och hälsovårdssektorn att göra. Speciellt inom den här sektorn upplever han att förenklande av byråkratiska processer är viktigt.

– Jag är speciellt nöjd med förslaget att förenkla de byråkratiska processerna rörande egenföretagarmodellen inom hälsovården, som upplevts problematiska i Västra Nyland. Med tanke på utmaningarna inom vården är det viktigt att underlätta för vårdpersonalen och patienterna, säger Wickström.

Korpobo vill bli SFP i Egentliga Finlands vice ordförande

Laura Wickström från Korpo vill bli SFP i Egentliga Finlands vice ordförande. Kretsen väljer vice ordförande på sitt extra kretsmöte, då nuvarande vice ordförande Markus Blomquist kandiderar för ordförandeposten. Wickström är fullmäktigeledamot i Pargas stad och bl.a. ordinariemedlem i bygg- och miljönämnden samt skärgårdsnämnden. Därtill är hon medlem i skärgårdskommissionen för Egentliga Finlands förbund.

Läs föregående artikel

Ollikainen: Bra att onödiga normer och byråkrati avvecklas!

Regeringen har under den här mandatperioden gått in för att avveckla olika typer av normer. Målsättningarna är att möjliggöra reglering, ta bort mindre nödvändig reglering och minska de administrativa bördorna. Med detta som grund är målsättningen att göra livet enklare för medborgarna, förbättra konkurrenskraften, främja marknadstillträde och digitalisering. Den lista som nu publicerades berör många sektorer, bland annat social- och hälsovården och byggsektorn. Riksdagsledamot Mikko Ollikainen gläds speciellt mycket över att en norm om vägbelysning finns med.

Läs följande artikel