Minister Bergqvist: Pargasleden förverkligas – inleds år 2025

Idrotts- och ungdomsminister, SFP:s vice ordförande, Sandra Bergqvist är mycket nöjd över att nu kunna konstatera att förverkligandet av Pargasleden kan inledas nästa år. Idag har regeringen fattat beslut om så kallade MAL-projekt, dvs. projekt som syftar på att utveckla markanvändningen, boende och trafikplanering i de största regionerna. I samband med de här förhandlingarna har även finansieringen för Pargasleden slagits fast.

– Hårt arbete ger resultat! Vi har inom SFP länge arbetat för byggandet och förverkligande av Pargasleden. Planeringen av Pargasleden kunde genomföras tack vare SFP:s julklappspengar och idag tar projektet igen ett stort kliv framåt. I och med dagens beslut har de sista bitarna för projektets finansiering fallit på plats. Förslaget innebär att det nya vägavsnittet kunde börja förverkligas nästa år. För att uppnå synergieffekter med det pågående byggandet av Rävsundsbron är det viktigt att projektet kommer igång så snabbt som möjligt, säger Bergqvist.

I samband med fjolårets så kallade budgetria fick Pargasleden prioriterad status som ett av regeringens projekt som ska framskrida med brådskande tidtabell. Pargasleden, det nya vägavsnittet mellan motorvägen E18 och Rävsundsbron (Skärgårdsvägen), har betydande effekt för regionens trafik. 

– Pargasleden har stor betydelse för bland annat byggindustrin i hela södra Finland. Mycket byggmaterial transporteras från Pargas längs med Skärgårdsvägen. Med projektet förbättrar man trafiksäkerheten längs Skärgårdsvägen och binder dessutom samman Pargas och Åbo på ett ännu bättre sätt. Det här kommer att ha stor betydelse för utvecklingen av såväl Pargas som skärgården, säger Bergqvist.

Byggandet av det nya vägavsnittet beräknas enligt Trafikledsverkets senaste uppdatering kosta 113,2 miljoner euro.

– Kostnaden för projektet har fördubblats under årens lopp. Det här försvårade utgångsläget men SFP har jobbat hårt för att finansieringen ska tryggas och att Pargasleden nu ska kunna förverkligas i sin helhet, avslutar Bergqvist.

Eva Biaudet fortsätter som ordförande för SFP:s partifullmäktige

SFP:s partifullmäktige samlades under lördagen 21 september i Helsingfors för att välja partifullmäktiges ordförande och vice ordförande. Eva Biaudet fick fortsatt förtroende att fungera som ordförande för SFP:s partifullmäktige. Till ny vice ordförande valdes riksdagsledamot Christoffer Ingo från Korsholm. Partifullmäktige valde även under mötet SFP:s nya partistyrelse.

Läs föregående artikel

Undervisningsminister Adlercreutz: Alla elever ska få det stöd de behöver

I dag har reformen av stödet för lärande inom förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen skickats till riksdagen.

Läs följande artikel