SFP i Österbotten: Med gemensamma krafter framåt

Under lördagen samlades SFP i Österbotten till kommunparlament som en kryssning till Umeå på m/s Aurora Botnia. Temat för årets kommunparlament var kommunernas och välfärdsområdenas framtid.

Kretsordförande Samuel Broman inledde kommunparlamentet med att konstatera att det är roligt att se att så många igen vill samlas, umgås och diskutera. Ett hundratal partiaktiva deltog under kryssningen. Som konferencier fungerade för dagen fungerade Martin Norrgård, direktör för Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur. 

På vägen till Umeå hölls paneldiskussioner kring tillväxt, samverkan och framtidens samarbete för våra kommuner, välfärdsområden och samkommuner. Bland panelisterna fanns riksdagsledamöter, kommunalt förtroendevalda, förtroendevalda inom välfärdsområdena och samkommunalt förtroendevalda. 

– Inom SFP i Österbotten har vi en stark vilja att utmana rådande strukturer och verksamhetssätt för att möjliggöra nödvändig tillväxt, även om resurserna är knappa. Jag uppskattar de öppna diskussionerna som panelisterna förde kring hur vi på bästa möjliga sätt ska utveckla och forma vårt samhälle, säger Broman. 

På hemvägen diskuterades de kommande kommunal- och välfärdsområdesvalen. Partiordförande och undervisningsminister Anders Adlercreutz gav en videohälsning till kryssningsdeltagarna. Adlercreutz uppmanade kommunparlamentets deltagare till att engagera sig för att hitta kandidater till valen och tillsammans arbeta för partiets framgång. 

Europa- och ägarstyrningsminister Joakim Strand avrundade dagen med att berätta om aktuellt i sitt arbete. Strand poängterade bland annat vikten av att stärka konkurrenskraften inom EU och att främja den rena omställningen. 

Anders Adlercreutz på internationella lärardagen: Skolans hjältar värda att uppmärksammas

Idag den 5 oktober firas den internationella lärardagen också i Finland. Den finländska skolan hör till den bästa i världen, och våra lärare spelar en helt avgörande roll.

Läs föregående artikel

Bergqvist: Ut med rasismen!

Idrotts- och ungdomsminister och SFP:s vice ordförande Sandra Bergqvist välkomnar idrottsrörelsens agerande mot rasism och kränkande uttalanden.

Läs följande artikel