Wickström: HUS, lämna regionsjukhusen i fred

SFP:s riksdagsledamot Henrik Wickström är bestört över de läckta planerna inom HUS om att minska på servicen vid regionsjukhusen i Nyland. Enligt medieuppgifter planerar HUS att minska verksamhet ytterligare vid Lojo kvinnoklinik, vilket kommer att drabba både Lojo och Raseborgs sjukhus. Wickström vill därför se över HUS särlösning samt återta diskussionen om att HUS skulle behöva ett fullmäktige. ‘

– Jag förstår att ekonomin måste anpassas men nu verkar det som alla anpassningar görs på bekostnad av Raseborg, Lojo och Borgå. Det vore mer rättvist att man även skulle granska andra enheter, säger Wickström. 

Idag debatterades regeringsförslaget om det framtida sjukhusnätverket. Enligt förslaget kunde Raseborg ha en 24/7 jour i framtiden samt Lojo kunde ha förlossningsverksamhet. Men det har inte HUS eller välfärdsområdet velat ordna. 

– Jag anser att HUS särlösning måste ses över. Den fungerar inte. Nu resulterar den i att servicen i Västra Nyland drabbas. Jag hoppas att man skulle analysera om det skulle vara värt att välfärdsområdena skulle ta över koordineringen av regionsjukhusens verksamhet. Annat som kunde lyftas fram är återinförandet av ett fullmäktige inom HUS. Det skulle stärka demokratin i beslutsfattandet, säger Wickström. 

Wickström tog del av sjukhusnätverksdebatten i riksdagen i dag. Under debatten lyfte han fram sin oro om HUS beslut att stänga Lojo bb samt minskandet av specialsjukvården utanför huvudstadsregionen. 

 

SFP i Nyland fortsätter nominera kandidater i välfärdsområdesvalet

SFP i Nyland samlades för kretsstyrelsemöte tisdagen den 15 oktober och fortsatte nomineringen av kandidater i välfärdsområdesvalet. Valet går av stapeln den 13 april 2025 och målet är att SFP i Nyland går till val med fulla listor, vilket innebär 98 kandidater i Västra Nylands välfärdsområde och 73 kandidater i Östra Nylands välfärdsområde.

Läs föregående artikel

Minister Joakim Strand: Trettio år sedan vi fattade rätt beslut!

Idag har det gått exakt 30 år sedan Finland höll rådgivande folkomröstning om vårt EU-medlemskap.

Läs följande artikel