Minister Bergqvist välkomnar strängare regler för sjöfartens utsläpp

Statsrådet har idag överlämnat ett lagförslag till riksdagen om nationellt utsläppsförbud inom sjöfarten. Idrotts- och ungdomsminister, SFP:s vice ordförande, Sandra Bergqvist gläds över förslaget att förbjuda utsläpp av bland annat tvättvatten från svavelskrubbrar*.

– Det att Östersjön mår bra är en viktig fråga för mig. Jag har lyft upp problematiken kring utsläppen vid flera tillfällen, i kolumner och muntliga spörsmål i riksdagen. I partiets Östersjöprogram från år 2022 har vi lyft frågan om att förbjuda utsläpp i form av avlopps- och reningsvatten i havet. Långsiktigt arbete ger nu resultat, säger Bergqvist.

I enlighet med regeringsprogrammet föreslås nu ett förbud på utsläpp av renat toalettavfall och tvättvatten från svavelskrubbrar med öppet system från och med 1.7.2025 i Finlands territorialvatten. Utsläppsförbudet från svavelskrubbrar med slutna system skulle gälla från och med 1.1.2029 och utsläpp av gråvatten från och med 1.1.2030. 

Efter utlåtanderundan har tidtabellen för när förbuden träder i kraft justerats. Förslaget motsvarar Sveriges och Danmarks beslut om ikraftträdande för de nationella utsläppsförbuden. 

– Det är viktigt att vi har samma regler runt om Östersjön och att vi inte blir efter i ambitionsnivån trots omställningskostnader. Det slutna systemet innebär att man tar till vara en tjock sörja, men i de öppna systemen spolar man ut det i havet. Därför behövs ändringar i lagstiftningen, avslutar Bergqvist. 

Lagförslaget behandlas till näst av riksdagen. 

*En svavelskrubber är ett rengöringssystem som används för att minska fartygets avgaser. Rengöringssystemet pumpar upp havsvatten och sprayar en dimma över avgaserna, vilket hindrar svavelföreningar att spridas i luften. Tvättvattnet spolas sedan ut i havet.

Löfström: En konkret, viktig och betydande åtgärd för att förbättra Östersjöns hälsa

Förslaget om förbud mot utsläpp från svavelskrubbers i finländskt territorialvatten till riksdagen

Läs föregående artikel

Wickström: Staten måste vara redo att trygga tågtrafiken från Raseborgsregionen till Åbo och Helsingfors

VR öppnar upp för mer närtågtrafik på kustbanan

Läs följande artikel