Ingo: Österbotten mittpunkt i förvaltningsutskottets utlåtande om utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelsen

Riksdagens förvaltningsutskott godkände i fredags sitt utlåtande om statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelsen. Självförsörjningen, kvarkenområdet och det nordiska samarbetet har en stark roll i utlåtandet. Svenska riksdagsgruppens representant i utskottet Christoffer Ingo är nöjd med betoningarna från utskottet.

– I stycket om försörjningsberedskap lyfer vårt utskott enhälligt behovet att främja transportförbindelser mellan Norge och Finland via Sverige i enlighet med regeringsprogrammet över kvarken. Under våra sakkunnighöranden blev det mycket tydligt att både de öst – västliga förbindelserna ur såväl civilt som militärt perspektiv behöver stärkas.

Centralt för att trygga samhällets totalförsvar nämns i utlåtandet vikten av hög självförsörjning på energi, material till sjukvården och livsmedel.

– Säker energiöverföring, ökad energiproduktion, ett konkurrenskraftigt lantbruk och en stabil livsmedelsindustri tillsammans med tillgång till läkemedel och sjukvårdsmaterial utgör stommen i modernt civilförsvar. Då man börjar se mer detaljerat och objektivt på dom här frågorna blir det tydligt var arbetet måste börja och Österbotten är mittpunkten, säger Ingo

Ramieza Mahdi: Vi behöver noga överväga vad som centraliseras och varför

Vården står inför en alltmer pressad situation i takt med att centraliseringen ökar och resurserna stramas åt. SFP:s vice ordförande Ramieza Mahdi påpekar att personalbristen och de osäkra anställningarna samt de tuffa nedskärningarna hotar att försämra både vårdkvaliteten och arbetsmiljön för vårdpersonalen. Mahdi ser även med oro på förslagen om att minska vården för kvinnor i Nyland och hon anser det som oacceptabelt.

Läs föregående artikel

SFP vill ha balanserad ekonomi och ett fortsatt självständigt Österbottens välfärdsområde

Välfärdsområdesstyrelsen samlades 21.10 för att behandla bland annat välfärdsområdets budget för 2025 och för att diskutera på vilket sätt ekonomin ska fås i balans fram till 2026. För att Österbottens välfärdsområde ska undvika ett ingripande av finansministeriet behöver området spara 44 miljoner euro år 2025 och 15 miljoner under 2026.

Läs följande artikel