Blomqvist vill se fler män i jämställdhetsarbetet

Minister för nordiskt samarbete och jämställdhet, Thomas Blomqvist, efterlyste i sitt tal på SFP:s partidag att fler män engagerar sig i arbetet för ökad jämställdhet.

Även om Finland kommit långt i fråga om jämställdhet, är arbetet ännu inte klart, säger minister Blomqvist. Till exempel vad gäller arbete och familjeliv, könsbaserat våld och sexuella trakasserier återstår ännu allvarliga problem.

Blomqvist oroar sig även för hur ökad polarisering även påverkar jämställdhetsarbetet. 

Än idag ser vi att grundläggande principer som jämställdhet ifrågasätts och polariseras, som om mer jämställdhet för någon betyder mindre för någon annan, säger Blomqvist. Det är viktigt att vi inte tar steg bakåt. Jämställdheten behöver förkämpar och försvarare, och i det arbetet har också män en viktig roll.

Jämställdhet gynnar alla kön och hela samhället. Jämställdhet får inte ses som kvinnors uppgift att ensamma försvara och uppnå. Det är dags att fler män helhjärtat ger sig in i det arbetet, uppmanar Blomqvist.

Regeringens jämställdhetsprogram godkändes den 25 juni, och innehåller över femtio åtgärder för att stärka jämställdheten i Finland.

Henriksson: SFP kommer inte att kunna godta vårdreformens finansieringsmodell som den ser ut nu

För Svenska folkpartiet är det fullständigt klart att finansieringen i social- och hälsovårdsreformen fortfarande måste ses över nu när utlåtanderundan är över. Partiordförande och justitieminister Anna-Maja Henriksson sade i sitt tal på SFP:s partidag att partiet inte kommer att kunna godta social- och hälsovårdsreformens finansieringsmodell som den ser ut nu.

Läs föregående artikel

Adlercreutz på partidagen: SFP är starkt i kriser

Svenska riksdagsgruppens ordförande Anders Adlercreutz betonade i sitt tal på SFP:s partikongress i Vanda att det finns två egenskaper som behövs särskilt mycket i en kris. Den ena är flexibilitet, den andra är kreativitet, förmågan att lösa problem.

Läs följande artikel