Bra öka antalet ministrar, men varför först nu?

Svenska riksdagsgruppens ordförande Stefan Wallin säger att det är bra att regeringen kommit till insikt om att antalet ministrar är för litet och att man nu är beredd att öka antalet.

Enligt Wallin är det aldrig fel att ändra åsikt då man märker att man gjort en felaktig bedömning.

– Frågan är ändå varför regeringen inte alls ville lyssna på oss som redan på våren 2015 i samband med regeringsbildningen varnade statsministern för att alltför få ministrar kan leda till en omänsklig arbetsbörda för vissa. Mängden arbete för en regering har ju inte minskat, snarare tvärtom. Istället valde regeringen att experimentera med ministrarnas ork, vilket nu i och med arbets- och justitieminister Jari Lindströms sjukledighet visade sig vara direkt ansvarslöst, säger Wallin.

– En annan fråga är varför regeringen just nu kommit till insikt om att antalet ministrar bör ökas? Bara för några veckor sedan under riksdagsdebatten om lagberedningens kvalitet sade statsminister Sipilä att man nog klarar sig med det nuvarande antalet. Men när sannfinländarnas ordförandeskifte klarnade och den avgående ordföranden vill fortsätta i regeringen blev det plötsligt bråttom att tänka om. Det var alltså interna partipolitiska hänsyn, inte omtanken om regeringens funktionalitet, som i sista hand fick regeringen att göra sin kovändning.

Wallin håller med förra långvariga statsministern (1995-2003) Paavo Lipponen, som sagt att ett land som Finland behöver flere snarare än färre ministrar för att kunna maximera kontaktytorna med EU-kommissionen och kollegerna i övriga europeiska länder. Man kunde hoppas att också detta hade varit ett av regeringen Sipiläs motiv att nu återgå till normaltillstånd då det gäller regeringens storlek.

Työmarkkinoita uudistettava inhimillisesti

SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson påpekar vikten av humana åtgärder när det kommer till att förnya arbetsmarknaden.

Läs föregående artikel

Närproducerad och hållbar mat

SFP:s fullmäktigegrupp i Kyrkslätt lämnar idag in en fullmäktigemotion om upphandling av ansvarsfull och hållbar mat med riksdagsledamot Anders Adlercreutz som första undertecknare.

Läs följande artikel