Haglund kräver att regeringen lämnar barnen ifred

– En grundregel borde vara att det är vi vuxna som sparar, inte barnen.

– Nu kommer dagis- och skolbarnen att vara stora betalare då Sipiläs regering ritar upp framtiden. Jag kräver att regeringen lämnar våra barn ifred. Det är inte barnen som ska spara, sade Haglund då han öppnade Svenska folkpartiets partidag i Pedersöre.

Storleksordningen på regeringens inbesparingar är rätt men prioriteringen blir fel då man sparar från våra viktigaste framtidssatsningar.

– Regeringens linje där utbildningen får spara mest är ändå inte acceptabel. Regeringen Sipilä sänder nu den största notan till våra barn. Det är inte ett sätt att lyfta Finland, sade Haglund.

Svenska folkpartiet kommer i september att presentera en alternativ budget där nedskärningarna inom utbildning och forsking är på en sund nivå. I tiden då regeringen Lipponen gjorde stora inbesparingar på 1990-talet satsade man samtidigt på kunnande, man såg det som en framtidssatsning i svåra tider. De här satsningarna bar sedan frukt först i form av Nokia och det övriga teknologiklustret och idag bland annat i form av start-up fenomenet Slush.

 

Haglunds partidagstal i sin helhet

Anna-Maja Henriksson till Juha Sipilä: Det är inte för sent

En av regeringens märkliga nyheter var att vi nu har en kombinerad arbets- och justitieministerportfölj

Läs föregående artikel

SFP valde tre nya vice ordförande

SFP:s nya vice ordförande är Mikaela Björklund, Christina Dahlblom och Nicke Wulff.

Läs följande artikel