”Kuuntelemme teitä!” Torvalds vakuutti Greta Thunbergille

– Hei Greta. Minun nimeni pitäisi itseasiassa olla Hans, koska silloin voisimme kuten Hannu ja Kerttu – ruotsiksi Hans ja Greta – yhdessä kävellä metsään, ja taistella ilkeää ilmastonoitaa vastaan. Näillä sanoilla Europarlamentaarikko Nils Torvalds (RKP/ALDE) aloitti keskustelunsa Greta Thunbergin kanssa, tiistaina Europarlamentin ympäristövaliokunnan kokouksessa

16-vuotias Greta Thunberg, joka on ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi, vieraili Euroopan Parlamentissa Strasbourgissa 16. huhtikuuta keskustellaaksensa ilmastonmuutoksesta.

– Nuoret jotka ovat Gretan tavoin osallistuneet ilmastokeskustelun esiintuomiseksi, ovat ansainneet ison kiitoksen, Torvalds sanoo. Nuoret ovat mielenosoituksillaan ja sitoutumisellaan ratkaisuiden löytämiseksi, saaneet suuren yleisön havahtumaan ilmastonmuutoksen todellisuuteen.

Greta Thunberg aloitti puheensa ympäristövaliokunnan kokouksessa viittaamalla Pariisin Notre Damin paloon, ja kertoi että talon palaessa kivijalka jää paikalleen. Tämän kivijalan päälle meidän täytyy jatkaa maailman rakentamista. Greta peräänkuulutti tehokkaampaa sammutustyötä ilmastokysymyksessä ja enemmän toimenpiteitä.

– Gretan viittaus Notre Damiin oli todella koskettava, ja hän koki tämän rinnastuksen koskettavuuden myös puheessaan, Torvalds huomautti. Saan usein yhteydenottoja nuorilta, jotka ovat aidosti huolissaan ilmastonmuutoksesta. On todella harmillista, että sen enempää me itse kuin heidän aikuisetkaan eivät ole onnistuneet kertomaan nuorille, että paljon on jo tehty. Minun aikanani parlamentissa olemme hyväksyneet lainsäädäntöä, joka muun muassa säätelee niin teollisuuden, kuin henkilö- ja kuorma-autojen hiilidioksidipäästöjä. EU:lla on nyt myös pitkän aikavälin suunnitelma siitä, miten me saavutamme Pariisin sopimuksen tavoitteet. Tämä on toimi, jonka kanssa EU seisoo yksin globaalilla kentällä.

– Toisien sanoen, tulevaisuuden suhteen meillä on vielä toivoa. Tutkimukset kertovat, että olemme jo ottaneet askelia oikeaan suuntaan, Torvalds alleviivaa. Mutta jotta voimme vastata näiden nuorten vaatimuksiin, ja antaa heille tulevaisuuden toivoa, pitää meidän tehdä kunnianhimoisempia päätöksiä, kun mitä olemme tähän mennessä onnistuneet tekemään. Nämä suuret päätökset tulevat poliitikkojen – kuten meidän meppien – pöydälle. Tämän takia en voi korostaa liikaa sitä, kuinka tärkeää on, että meillä tulevien EU-vaalien jälkeen on parlamentissa edustajia, jotka muodostavat enemmistön joka ovat valmis tekemään näitä raskaita päätöksiä ympäristön puolesta, Torvalds päättää.

Torvalds haluaa myös nostaa esille, että ne yksinkertaiset ratkaisut joita osa populistisista puolueista esittelee, eivät ole todellisia ratkaisuja ilmastonmuutokselle.

– Kotona Suomessa on nähtävissä, että osa poliitikoista pyrkivät sanoillaan väheksymään ilmastonmuutosta. Moni ehkä haluaa kuulla tämän poliitikon suusta, mikä on todella vaarallinen kehityssuunta. Ilmastonmuutokseen ei yksinkertaisesti ole olemassa yhtäkään helppoa ratkaisua.

Henriksson: Ongelmien pimittäminen ei kuulu demokratiaan

RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson suhtautuu äärimmäisen vakavasti Helsingin Sanomien tämän päiväiseen uutiseen, jonka mukaan valtiovarainministeriö on pimittänyt eduskunnalta tietoa sote- ja maakuntauudistuksesta. Lakiesityksessä on ollut puutteita, joista on ollut kyse useammasta sadasta miljoonasta eurosta.

Lue edellinen artikkeli

RKP:n varapuheenjohtaja Silja Borgarsdóttir Sandelin asettuu ehdolle EU-vaaleissa

- Meidän on vahvistettava EU:ta ja varjeltava unionin asemaa. EU on monessa asiassa edelläkävijä, mutta läpinäkyvyyttä päätöksenteossa tulisi vielä kehittää. Haluan, että EU on tulevaisuudessa aktiivinen ja kunnianhimoinen kansainvälinen toimija, erityisesti ympäristö- ja ihmisoikeuskysymyksissä. Suomessa meidän on vaalittava rauhaaa, vakautta ja oikeusvaltioperiaattetta, sanoo RKP:n varapuheenjohtaja Silja Borgarsdóttir Sandelin.

Lue seuraava artikkeli