Aloite 5 – Nyt on korkea aika ottaa endometrioosi vakavasti

Puoluekokouksen päätös

RKP tekee työtä sen eteen,

  • että endometrioosista tiedotetaan kouluissa esimerkiksi terveystiedon tunneilla.
  • että kuukautisista, kuukautiskivuista ja endometrioosista keskustellaan kouluterveydenhuollon vastaanotolla, jotta menstruoivat henkilöt oppivat tunnistamaan endometrioosin oireet ja tietävät, mistä apua on tarvittaessa saatavissa.

Aloitteen käsittely

Puoluevaltuuston vastaus

Kuten aloitteentekijät toteavat, endometrioosi on suhteellisen yleinen hedelmällisessä iässä olevien henkilöiden gynekologinen sairaus. Tietoisuus sairaudesta on kuitenkin melko vähäistä sekä menstruoivien henkilöiden että hoitohenkilökunnan keskuudessa. Aivan kuten aloitteentekijät myös toteavat, sairauden oireet saattavat vaihdella lähes olemattomista erittäin vakaviin. Diagnoosin saaminen saattaa kestää pitkään myös hoitoon hakeutumisen jälkeen etenkin, jos oireet ovat alkaneet jo nuorena, jos sairaudesta kärsivällä on monia erilaisia kipuja tai jos hän on ensin käynyt yleislääkärillä gynekologin sijasta. Endometrioosilla voi olla vakavia vaikutuksia elämänlaatuun ja se voi vaikuttaa kaikkeen seksuaalisuudesta ja mielenterveydestä hedelmällisyyteen. Sairauden aiheuttaman henkilökohtaisen kärsimyksen lisäksi siitä voi aiheutua myös suuria kustannuksia yhteiskunnalle sairauden hoidon sekä kivuista aiheutuvien sairauspoissaolojen ja työkyvyn aleneman johdosta.

Varhainen diagnoosi on tärkeä sekä sairauden pahenemisen ja kipujen kroonistumisen estämiseksi että elämänlaadun parantamiseksi. Kuten aloitteentekijätkin ansiokkaasti toteavat, siksi on tärkeää, että kouluissa kerrotaan endometrioosista esimerkiksi terveystiedon oppitunneilla. Lisäksi on tärkeää, että kouluterveydenhuollossa rutiinikäyntien yhteydessä puhutaan kuukautiskierrosta ja -kivuista sekä endometrioosista, jotta menstruoivat henkilöt oppivat tunnistamaan sille tyypilliset oireet ja hakeutumaan tarvittaessa hoitoon.

Puoluevaltuuston päätösehdotus

RKP tekee työtä sen eteen,

  • että endometrioosista tiedotetaan kouluissa esimerkiksi terveystiedon tunneilla.
  • että kuukautisista, kuukautiskivuista ja endometrioosista keskustellaan kouluterveydenhuollon vastaanotolla, jotta menstruoivat henkilöt oppivat tunnistamaan endometrioosin oireet ja tietävät, mistä apua on tarvittaessa saatavissa.

Aloite

Gynekologista endometrioosia sairastaa 10–15 % kaikista menstruoivista henkilöistä eli sairaus on yksi yleisimmistä gynekologisista sairauksista Suomessa. Sairaus aiheuttaa muun muassa vaikeita kuukautis- ja yhdyntäkipuja. Endometrioosi todetaan joka neljännellä lapsettomuudesta kärsivällä naisella. Noin 200 000 naisella on Suomessa endometrioosi (Gynekologinen potilasjärjestö).

Endometrioosin oireet vaihtelevat suuresti eri henkilöillä. Osalla on lieviä tai lähes olemattomia oireita, kun taas toisilla on niin voimakkaita kuukautiskipuja, että he eivät voi elää normaalia elämää. Endometrioosiin ei ole toistaiseksi mitään hoitomenetelmiä, mutta oireita voidaan lievittää muun muassa hormonihoidoilla ja kirurgisesti. Sairauden seurauksiin, kuten lapsettomuuteen voidaan hoidoilla vaikuttaa varhaisessa vaiheessa. Endometrioosi voi joissakin tapauksissa parantua itsestään ja oireet häviävät useimmiten kokonaan vaihdevuosien jälkeen.

Endometrioosi kasvattaa kohdun limakalvoa muistuttavaa kudosta kohdun ulkopuolella, yleensä kohdun pinnalla ja pikkulantiossa, virtsarakon ja suoliston tai munasarjojen pinnassa, mutta kudosta saattaa kasvaa myös keuhkojen ja muiden elinten pinnassa. Endometrioosikudos reagoi kuukautiskierron hormonimuutoksiin samalla tavoin kuin kohdun limakalvot. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kuukautisverenvuoto on sekä kohtu- että endometrioosikudosperäistä. Tämä saattaa johtaa krooniseen tulehdukseen ja voimakkaaseen kipuun alueilla, joilla on endometrioosikudosta. Kudos voi pahimmassa tapauksessa johtaa eri elinten välisiin kiinnikkeisiin ja estää elinten normaalin liikkuvuuden.

Yleinen tietoisuus endometrioosista on varsin vähäistä, vaikka niin monet kärsivät sairaudesta. Usein on vaikeaa tietää, onko kuukautiskipu normaali ja milloin siihen olisi syytä hakea apua. Kuukautiskipuja pidetään usein välttämättömänä pahana, ja voimakkaista kivuista vaietaan. Hoitoon hakeutuvat eivät myöskään aina saa oikeaa kohtelua ja tarvitsemaansa hoitoa.

Lisääntyvä tietoisuus sairaudesta ja sen oireiden tunnistamisesta edistää myös tarvittavan avun ja hoidon saamista. Pahojen kipujen lisäksi endometrioosista saattaa aiheutua myös vakavia seurauksia. Nyt on korkea aika ottaa sairaus vakavasti.


Päätösehdotus

  • ETTÄ endometrioosista tiedotetaan kouluissa esimerkiksi terveystiedon tunneilla.
  • ETTÄ kuukautisista, kuukautiskivuista ja endometrioosista puhutaan kouluterveydenhuollon vastaanotolla, jotta menstruoivat henkilöt oppivat tunnistamaan endometrioosin oireet ja saavat neuvoja, miten niihin on saatavissa apua.

Aloitteen tekijä/tekijät

SFP Norr om långa bron

Johanna Mantere
Puheenjohtaja

Simon Granroth
Varapuheenjohtaja