Samarbetet och banden mellan Finland och Sverige stärks

SFP:s ministrar inför det gemensamma regeringsmötet i Stockholm:

Finlands och Sveriges regeringar samlas till ett gemensamt möte i Stockholm måndag 16 september. På plats är samtliga SFP:s ministrar, undervisningsminister och minister för nordiskt samarbete, partiordförande Anders Adlercreutz, idrotts- och ungdomsminister, partiets vice ordförande Sandra Bergqvist samt Europa- och ägarstyrningsminister Joakim Strand.

Finland och Sverige har historiskt sett alltid haft ett nära samarbete. Nu möts ländernas regeringar till gemensamt möte för första gången sedan 2009 med syftet att ytterligare stärka och intensifiera banden och samarbetet.

– Sverige är vår närmaste samarbetspartner och som minister för nordiskt samarbete är jag mycket glad över att våra regeringar träffas. Våra band till vårt västra grannland är starka. Det finns en stor potential att utvidga vårt samarbete till nya sektorer, inte minst med tanke på att både Finland och Sverige nu är Nato-medlemmar, säger partiordförande Anders Adlercreutz.

– I Finland och Sverige har vi liknande utmaningar när det gäller ungas välmående, hälsa och brist på fysisk aktivitet. Vi har mycket att vinna på att intensifiera vårt kunskapsutbyte och lära oss av varandra. Målet är bland annat att hitta lösningar på de utmaningar som dagens unga står inför, säger idrotts- och ungdomsminister Sandra Bergqvist.

– Möten på den här nivån med Sverige borde ske betydligt oftare än med 15 års mellanrum. Exempelvis Vasa och Umeå samverkar genom gemensamma strukturer varje dag. Jag ser speciellt fram emot att träffa min nya svenska ministerkollega för att diskutera gemensamma EU- och rättsstatsintressen samt de nordiska gränsregionernas roll inklusive den fasta förbindelsen över Kvarken, säger Europa- och ägarstyrningsminister Joakim Strand.

Förändrade omständigheter inom vårt närområde med ett osäkert säkerhetspolitiskt läge kräver handlingskraft och nya knutpunkter. Samtidigt finns det stora möjligheter till samarbete för att öka regionens konkurrenskraft i ett utmanande världsläge.

Vid det gemensamma mötet kommer ministrarna därför att diskutera säkerhetsläget i Europa och hur man ska bemöta det inom EU och Nato, samt hur vi på bästa sätt kan tillsammans stödja Ukraina. På agendan är även ett fördjupat samarbete gällande övergång till fossilfri energi samt hur länderna kan förbättra sin konkurrenskraft genom forskning och innovation. Kulturutbyte och främjande av turism kommer även att diskuteras.

Finlands och Sveriges statsministrar kommer att avsluta mötet med att gemensamt underteckna en deklaration om svensk-finländskt samarbete.

– Norden är världens bästa regionbrand och varje gång vi stärker Finlands koppling till Norden och det nordiska tar vi ett steg i rätt riktning, säger Anders Adlercreutz.

Ollikainen: Regionerna, svenskan och självförsörjningen viktiga bitar i Yle-betänkandet

Efter 33 möten har nu den parlamentariska Yle-arbetsgruppen, vars uppgift har varit att utvärdera uppgiften och finansieringen för Yles allmännyttiga verksamhet, nått ett resultat. Svenska folkpartiets representant i arbetsgruppen, riksdagsledamot Mikko Ollikainen, ser betänkandet som ett viktigt verktyg inför framtiden, i ett medielandskap som är i ständig förändring.

Läs föregående artikel

Adlercreutz efter Finlands och Sveriges regeringsmöte: Relationen starkare än någonsin

Måndagen den 16 september möttes Finlands och Sveriges regeringar i Stockholm, det första gemensamma mötet sedan 2009. Undervisningsminister och minister för nordiskt samarbete, SFP:s partiordförande Anders Adlercreutz är nöjd med mötet och ser positivt på våra möjligheter att ytterligare fördjupa det politiska samarbetet.

Läs följande artikel