Det finns inga genvägar till likvärdig vård

På Varhas fullmäktigemöte 25.9.2024 tog fullmäktige del av delårsrapporten för välfärdsomsrådets sex första månader för året. Delårsrapporten tar bland annat upp vårdköerna till boende med heldygnsomsorg, i rapporten framkommer det att den genomsnittliga väntetiden för att få en plats inom Varha är 61 dygn. I samma rapport konstaterar man även att den lagstadgade väntetiden överskridits för svenskspråkiga och andra med särskilda behov. Det är givetvis inte acceptabelt att välfärdsområdet rättfärdigar längre väntetider för svenskspråkiga invånare.

– SFP:s fullmäktigegrupp reagerar starkt på hur det står skrivet om väntetiden för svenskspråkiga invånare i delårsrapporten. Det låter som om tjänstemännen anser att man helt enkelt vore tvungen att acceptera nuläget och att det vore en godtagbar orsak att svenskspråkiga måste vänta längre. Så får det ju inte vara, säger SFP:s gruppordförande Merja Fredriksson.

I delårsrapporten presenteras rehabiliterande korttidsvård på svenska som en lösning på problemet med långa väntetider för svenskspråkiga. Fullmäktigegruppen håller med att även den serviceformen behövs, men att den ingalunda löser problemet med för få platser inom heldygnsomsorgen för välfärdsområdets svenskspråkiga invånare. För närvarande finns det personer vars servicebehov redan utretts men som köar för en boendeplats. För dem hjälper det inte att Varha ökar kapaciteten för korttidsvård på svenska, när behovet gäller uttryckligen serviceboende. 

SFP:s fullmäktigegrupp i Varha genom Merja Fredriksson, ordförande

Nora Grotenfelt ny ordförande i SFP:s fullmäktigegrupp i Helsingfors

Den 15 oktober sker det ett personbyte inom SFP:s fullmäktigegrupp i Helsingfors. Mångårige gruppordförande Björn Månsson stiger åt sidan och fullmäktigeledamoten och svenska skolsektionens ordförande Nora Grotenfelt har av gruppen valts att leda arbetet i fullmäktigegruppen.

Läs föregående artikel

Wickström gjorde skriftligt spörsmål om riksväg 25

Riksdagsledamot Henrik Wickström har i förra veckan lämnat in ett skrftligt spörsmål till trafik- och kommunikationsminister Lulu Ranne. I spörsmålet lyfter Wickström upp hur farlig riksväg 25 är. Wickström hoppas att staten skulle påskynda investeringar för att förbättra vägen.

Läs följande artikel