Satsningar på förebyggande tjänster i alla åldrar behövs

Under höstens första fullmäktigemöte diskuterades välfärdsområdets ekonomi ingående. Direktör Marina Kinnunen gav en djupgående redogörelse för dels finansieringsmodellen, dels var Österbotten ligger i förhållande till landets medeltal på olika mätare och dels hur utvecklingsarbetet kommit igång inom den egna organisationen.

– Vi här i salen behöver mod att följa vår strategi. I strategin har vi tillsammans identifierat våra mål och dem står vi alla bakom, nu behöver vi hålla fast vid dem och tro på att den bär oss framåt i rätt riktning, säger styrelseordförande Anne Salovaara-Kero.

Visionen för välfärdsområdets strategi är att befolkningen ska vara den mest välmående och ha den högsta funktionsförmågan. SFP ser att vi behöver göra ytterligare satsningar på förebyggande tjänster i alla åldrar, och på tjänster för barn och unga för att nå den visionen. I fråga om båda tjänsterna använder Österbotten minst pengar i landet.

Gruppordförande Maria Palm kommenterar uppföljningen av strategin och konstaterar att det är glädjande att många saker utvecklas åt rätt håll, t.ex. har kundnöjdheten ökat och personalens sjukfrånvaro minskat. Samtidigt finns en stor oro hos både befolkning och personal inför de omställningar som görs.

– Österbottens välfärdsområde ska vara självständigt, det är vår politiska vilja, avslutar Palm sin taltur.

Palm syftar på att man nyligen tagit in sex områden för utvärderingsförfarande. Förfarandet  innebär att staten kommer in och styr verksamheten på ett sådant sätt att ekonomin balanseras. SFP kommer alltid att arbeta för att besluten som rör Österbotten också fattas i Österbotten, eftersom ett självständigt välfärdsområde är den bästa garanten för närservice på eget modersmål.

SFP:s målsättning över sänkt moms för mensskydd blir verklighet

Regeringen har nu presenterat budgeten för 2025. I budgetpropositionen föreslår regeringen att mervärdesskatten för mensskydd, inkontinensskydd och barnblöjor sänks från 24% till 14%. SFP beslöt år 2019 att driva frågan framåt. I de senaste regeringsförhandlingarna skrevs denna målsättning även in i regeringsprogrammet på SFP:s initiativ. Riksdagsledamot Christoffer Ingo är nöjd över att frågan nu drivits i mål med hjälp av SFP:s aktiva arbete inom regeringen.

Läs föregående artikel

Fokus på nytänkande och utbildning: Adlercreutz om sitt ledarskap och fem teser som nybliven undervisningsminister

Anders Adlercreutz har nyligen tagit över efter Anna-Maja Henriksson (SFP) som partiordförande för Svenska folkpartiet och som Finlands undervisningsminister. Efter några månader på sin post reflekterar han över sin nya roll och sina visioner för både partiet och den finländska utbildningspolitiken. Adlercreutz delar även med sig de fem teser han formulerat som grund för sitt arbete som undervisningsminister.

Läs följande artikel