SFP i Västra Nylands välfärdsområde: Bevara fältbarnmorskeverksamheten!

SFP:s fullmäktigeledamöter Veronica Rehn-Kivi, Anita Westerholm och Henrik Wickström lämnade idag i samband med Västra Nylands välfärdsområdets fullmäktigemöte en motion vars syfte är att försöka bevara fältbarnmorskeverksamheten inom HUS.

I början av september 2024 meddelade HUS-sammanslutningens tjänsteledning att man kommer att påskynda nedstängningen av förlossningsavdelningen vid Lojo sjukhus. Förlossningsavdelningens verksamhet kommer att avslutas redan i början av december år 2024.

Beslutet har väckt mycket kritik och oro hos invånarna i välfärdsområdet. Från Hangö är sträckan ca 80 kilometer till Lojo sjukhus, från Raseborg är den längsta sträckan ca 90 km och från Ingå centrum är det 26 kilometer till Lojo sjukhus. Då verksamhet läggs ned vid Lojo sjukhus blir avståndet ännu lägre. Från Lojo sjukhus till Jorvs sjukhus är det ca 45 km.

SFP:s ledamöter vill att Västra Nylands välfärdsområde tar initiativ gentemot HUS om att fältbarnmorskeverksamheten ska fortsätta inom Västra Nylands välfärdsområde. Därutöver vill man att Västra Nylands välfärdsområde begär statistik gällande sommarstängningen av  förlossningsverksamheten inom HUS samt, analys av konsekvenserna samt kostnadskalkyler

-Vid Lojo sjukhus har det funnits en utmärkt fältbarnmorskeverksamhet som också kommer att avslutas i och med att förlossningsavdelningen upphör vid Lojo sjukhus. Det här ser vi undertecknade som mycket oroväckande. Ifall man är tvungen att föda utanför sjukhuset, är det naturligtvis mycket tryggare ifall man har en barnmorska närvarande. Nu slopas den möjligheten, säger Anita Westerholm, som också är ordförande för Svenska Kvinnoförbundet.  


-HUS har inte gett ut statistik på hur sommarens förlossningsverksamhet förlöpte, då Lojo förlossningsavdelning var stängd. I media har man trots allt kunnat läsa om förlossningar utanför förlossningsavdelningarna inom HUS; vid vägkanten, i parkeringshus och familjer som åkt till ett annat välfärdsområde för att föda. Västra Nylands välfärdsområde bör få insyn i konsekvenserna av sommarstängningen för att kunna förbereda sin egen verksamhet på den slutliga stängningens konsekvenser, säger Henrik Wickström, som leder SFP-gruppen.

-Vi undertecknade är oroliga för kvinnornas, barnens och familjernas välmående. Vi vill att Västra Nylands välfärdsområde ska stå för en familjevänlig politik. Därför vill vi att välfärdsområdet skrider till åtgärder och arbetar för att HUS även framöver ska upprätthålla fältbarnmorskeverksamheten, säger Veronica Rehn-Kivi som fungerar som styrelsens andra vice ordförande i välfärdsområdet.

 

ANNA-MAJA HENRIKSSON: ÅTTA ÅR VID RODRET – NU VÄNTAR EUROPAPARLAMENTET

Efter åtta händelserika år som ordförande för Svenska folkpartiet (SFP) reflekterar Anna-Maja Henriksson över sina erfarenheter och blickar framåt mot nya utmaningar i Europaparlamentet. Under hennes tid som ordförande har SFP genomgått både framgångar och utmaningar, och hon är stolt över vad partiet har åstadkommit under hennes ledarskap.

Läs föregående artikel

Anders Adlercreutz på internationella lärardagen: Skolans hjältar värda att uppmärksammas

Idag den 5 oktober firas den internationella lärardagen också i Finland. Den finländska skolan hör till den bästa i världen, och våra lärare spelar en helt avgörande roll.

Läs följande artikel